Woensdag 6 oktober is het Wereld Dyslexiedag. Op deze dag wordt stilgestaan bij de leesaandoening en is er aandacht voor waarom dyslectisch zijn ook zo z’n voordelen heeft.
Wereld Dyslexiedag: de lees- en schrijfaandoening heeft óók z'n voordelen
Volgens het CBS is gemiddeld acht procent van de bevolking dyslectisch.
Wereld Dyslexiedag
Vaak doen ze zich al op jonge leeftijd voor: lees- en schrijfproblemen. Worden ze problemen geconstateerd tijdens de ontwikkeling van ons kroost, dan komt de term ‘dyslexie’ al snel om de hoek kijken. De oorzaak van de taalproblematiek blijkt neurologisch van aard.
De lees- en schrijfaandoening wordt vaak als iets ‘negatiefs’ gezien, maar dat hoeft echt niet. Meer dan genoeg mensen laten zien dat je zeker een rooskleurige toekomst tegemoet kan gaan. Zo heeft auteur Adriaan van Dis dyslexie, net als Joop van den Ende. Van 1 tot en met 8 oktober is het de Week van Dyslexie. Organisatoren HOI Foundation en Dyslexie Font hopen met deze week het stigma op dyslexie weg te krijgen.
Geld verdienen aan kinderen met leesproblemen: de dyslexie-industrieLees ookVoordelen
Neurowetenschappers Brock Eide en Fernette Eide doken dieper in de materie. Zij somden op wat de voordelen van de lees- en schrijfaandoening zijn en hoe je die het beste in kunt zetten. Uit onderzoek blijk namelijk dat dyslecten een brein hebben dat net iets anders in elkaar zit dan bij niet-dyslecten. En daar mag je ze best mee feliciteren.
Zo zouden ze een beter ruimtelijk inzicht hebben, makkelijker verbanden leggen en patronen sneller herkennen. Daarnaast kunnen ze beter omgaan met verhalen vertellen en zijn ze een beetje creatiever. De twee neurowetenschappers legden al hun bevindingen vast in het boek Dyslexie als kans. Dat is ook verkrijgbaar als luisterboek in het Nederlands.
Dus: heb jij dyslexie? Doe er je voordeel mee.
Dit zie je als je dyslectisch bentLees ook