Utrecht staat maandagochtend voor de vijfde keer stil bij de tramaanslag op het 24 Oktoberplein. Op 18 maart 2019 schoot Gökmen T. in en om een tram wild om zich heen.
Utrecht herdenkt tramaanslag voor de vijfde keer: 'Een open zenuw voor de stad'
Hij vermoordde vier mensen. Anderen raakten gewond en getraumatiseerd.
Minuut stilte
Burgemeester Sharon Dijksma heeft een toespraak gehouden in het herinneringspark aan het verkeersplein. Honderden mensen – nabestaanden, hulpverleners, getuigen – kwamen samen op het 24 Oktoberplein. “Vijf jaar geleden gebeurde op deze plek het onvoorstelbare. In sneltram 61 begon een man om zich heen te schieten.”
Daar schoot een schutter precies vijf jaar geleden wild om zich heen in en om een tram op weg naar station Utrecht Centraal. Hij vermoordde vier mensen: Roos, Daniël, Rinke en Willem. Velen raakten gewond en getraumatiseerd.
“Voor veel van de betrokkenen is het nog iedere dag 18 maart 2019”, verwoordt Dijksma het onbeschrijflijke leed dat Gökmen T. die dag heeft veroorzaakt.
Stad is haar onschuld kwijt
“Ik ben weer opgekrabbeld, maar de deuk die ik door de tramaanslag heb opgelopen, gaat niet meer weg”, vertelde een getuige. De tramaanslag is volgens de burgemeester een open zenuw voor de stad.
“Utrecht is op die dag haar onschuld kwijtgeraakt. Opeens was daar het besef dat een terroristische aanslag niet alleen iets van ver weg is. Op een plek waar je jezelf veilig zou moeten voelen, gebeurde het ondenkbare.”
Genodigden
Tijdens de herdenking werd een minuut stilte gehouden en erna werden bloemen gelegd. Bij de emotionele herdenking was ook de Haagse burgemeester Jan van Zanen aanwezig. Hij was burgemeester van Utrecht toen de aanslag zich voltrok.
Demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz en oud-minister Ferd Grapperhaus van Justitie, lokale en provinciale politici woonden de plechtigheid eveneens bij. Ook waren er mensen van het Openbaar Ministerie, moskeebesturen en voetbalsupporters.
Herdenking tramaanslag
De afgelopen keren verliep de herdenking steeds min of meer gelijk. Voortaan staat de stad niet meer jaarlijks, maar eens in de vijf jaar stil bij de terreurdaad. De eerstvolgende herdenking is in 2029.
De tramschutter zit vast. Hij kreeg levenslang.
