Zegt een legionellabesmetting – ook wel de veteranenziekte genoemd – je niks, maar tuinier je wél veel? Let dan even op. Het RIVM meldt dat jaarlijks zo’n vijfhonderd Nederlanders besmet raken met het virus.

Middag tuinieren? Pas op dat je geen legionellabesmetting oploopt
De soms levensgevaarlijke longontsteking wordt veroorzaakt door potgrond, maar ook stilstaand water kan een rol spelen.
Legionellabesmetting
De 76-jarige Hans liep een legionellabesmetting op na een middag tuinieren. “Hij waagde zich aan het planten van een olijfboom, waarvoor we twintig zakken potgrond gebruikten”, aldus vriendin Betty aan RTL Nieuws. “Een week later kreeg hij last van vermoeidheid, kortademigheid, hoesten en zweten. In het ziekenhuis ging het om een legionellabesmetting. De potgrond bleek besmet.”
Na afloop beseffen ze zich dat een van de zakken vreemd rook én beschimmeld was. “Een aantal zakken hadden in de zon gelegen, maar we dachten daar niks bij”, vervolgt Betty. “Hans voelt zich door het zuurstof en de antibiotica beter, maar ligt al negen dagen in het ziekenhuis.”
Bewustwording
Besmetting met de legionellabacterie ontstaat door inademing. “De incubatietijd is vaak tussen de twee tot eenentwintig dagen, maar binnen een week kan ook”, verklaart Diana Snijder, woordvoerder van de patiëntenvereniging Veteranenziekte. Volgens haar is er veel te weinig bekend over de bacterie. “Zelfs in tuincentra liggen de zakken in de zon. Mijn tip is om de zak te openen voordat je ermee werkt, en om niet in de damp te blijven staan.”
Het gebrek aan harde cijfers wijdt de woordvoerder aan het gemak waarmee artsen en patiënten met een besmetting omgaan. “Bij een mild ziekteverloop zullen ze het beschouwen als een longontsteking of een verkoudheid, maar het kan oplopen tot een levensgevaarlijke longontsteking.” Wie vooral moeten oppassen tijdens het tuinieren? “Dat zijn rokers, ouderen, mensen met een verminderd afweersysteem en mensen die afweerremmende medicijnen gebruiken”, aldus Snijder.
Voorkomen is beter dan genezen
Nu we (beter) weten wat een legionellabesmetting inhoudt én wat het met ons doet, is het tijd om advies in te winnen. Volgens het RIVM verlaag je het risico op een besmetting met déze stappen.
-
- Heb je een bubbelbad in huis? Ontsmet deze regelmatig.
- Ontkalk met enige regelmaat de douche.
- Stop met roken.
- Vervang om de twee jaar de doucheslang en kop.
- Stel je boiler of combiketel af op minimaal 60 graden.
- Maak apparaten die water sproeien regelmatig schoon.
- Houd de handen thuis van de drinkwaterinstallatie.
