Woon je wel samen, maar ben je niet getrouwd? Ook dan zou je dezelfde partneralimentatie moeten betalen als getrouwde stellen wanneer je uit elkaar gaat. Dat concluderen onderzoekers in een rapport.
Dat geeft toch een ander beeld bij samenwonen.
Partneralimentatie
Samenwoners zouden wél een opt-out-mogelijkheid moeten hebben. Op die manier kunnen ze kiezen of ze deze alimentatieverplichting willen laten gelden, of niet.
Rechtsminister Sander Dekker bood het rapport maandag aan in de Tweede Kamer. Het onderzoek is uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen naar aanleiding van het regeerakkoord. Daarin is afgesproken onderzoek te doen naar ‘herrijking van familierecht’. Daaronder valt onder meer alimentatie.
Samenwonen
Het aantal stellen dat samenwoont zónder ring om hun vinger, is flink gegroeid. Volgens de onderzoekers is de mate van ‘lotsverbondenheid’ wel vergelijkbaar met een huwelijk. Samenwonende stellen weten vaak niet dat ze niet verplicht zijn om in elkaars levensonderhoud te voorzien. Daarom pleiten de onderzoekers voor een alimentatieverplichting voor deze groep.
De onderzoekers zien daarnaast een toename in gezinnen met stiefouders. Ook daar wordt vaak niet het officiële jawoord gegeven, omdat stiefouders dan ‘onderhoudsplicht’ krijgen. Daarom is het een optie dat deze plicht voor stiefouders vervalt.