Restaurant De Librije in Zwolle zal volgende week woensdag de deuren weer openen na het overlijden van mede-eigenaar en topkok Jonnie Boer.
“Snel weer open gaan was alleen maar zijn wens geweest”, vertelt een woordvoerder van het restaurant.
Restaurant De Librije weer open
Jonnie Boer overleed woensdag op 60-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longembolie op Bonaire. Zijn lichaam is zondag aangekomen in Nederland. Het is nog niet bekend wanneer en hoe de uitvaart is. Familieleden van Boer waren op het eiland om zijn lichaam op te halen. Zij vlogen mee in het vliegtuig met de rouwkist.
“Volgende week zijn we weer operationeel. Deze week gaan we niet open vanwege het verdriet dat iedereen heeft”, aldus de woordvoerder. Naast De Librije zijn Brass Boer Thuis, Brasserie Jansen en Senang ook restaurants van Boer en zijn vrouw Thérèse. Sinds maandag zijn deze zaken weer volledig geopend.
“Voor De Librije pakken we wat meer tijd. Daar was hij elke dag en we bieden er nu ook een plek voor personeel om bij elkaar te komen. Alle klanten die we hebben afgebeld, reageerden vol begrip. We krijgen veel mooie, respectvolle reacties.”
Boer stond bekend als een van de beste koks van Nederland. Zijn restaurant De Librije had sinds 2004 drie Michelinsterren. Michelin laat in oktober, bij de sterrenceremonie, pas weten wat er met die drie sterren gebeurt nu de chefkok is overleden.
Michelin stond maandagavond, toen in Antwerpen de Belgische sterrenceremonie plaatsvond, ook stil bij het overlijden van Boer. “Jonnie Boer was zo veel meer dan een chef, hij was een pionier”, prees de presentatrice van het evenement hem.
Mooie woorden
“Hij was een artiest die het culinaire landschap veranderde. Hij was de meest toonaangevende van zijn generatie.” Na de woorden over Boer volgde een applaus, zo hard “dat Thérèse, de kinderen en zijn crew het in Zwolle kunnen horen”. Ook kunnen bezoekers van het evenement een condoleanceregister tekenen.