Een massaclaim: 6.000 vrouwen keren zich tegen Allergan. De producent van de borstimplantaten wordt voor de rechter gesleept, vandaag begint officieel de rechtszaak.
De eis: een schadevergoeding van 900 miljoen euro voor de gedupeerden.
Rechtszaak borstimplantatenbedrijf
Dat is de inzet van bureau Clara Wichmann, een juridische stichting die werkt aan een betere maatschappelijke positie van vrouwen in Nederland. Maken de aanklagers een kans?
Dat blijkt een complex iets, want dan moet aangetoond worden dat de borstimplantaten inderdaad de veroorzaker zijn van de gezondheidsklachten. Zoals onder meer slaapstoornissen, gewrichtspijn, vermoeidheid en concentratieproblemen.
Om de rechter te overtuigen wordt onder meer gewezen op het onderzoek van het RIVM dat de borstimplantaten in verband gebracht kunnen worden met een verhoogde kans op lymfeklierkanker.
Massaclaim
Het gaat zoals gezegd om een massaclaim, iets wat sinds de nieuwe wet in 2020 mogelijk is.
“Doordat de vrouwen zich verenigd hebben, worden zij niet – in hun eigen woorden – weggeblazen door de farmaceut of verhinderd door enorme proceskosten. Bovendien gaat er een belangrijk maatschappelijk belang vanuit: de betrokken vrouwenrechtenorganisatie hoopt andere vrouwen hiermee ook te informeren over de implantaten en hen te motiveren eventuele siliconen te controleren”, aldus advocaat Kirsten Maes, gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht, tegen RTL Nieuws.
Schadevergoeding
Allergan leverde tot vier jaar terug borstimplantaten van siliconen, maar die moest de onderneming toen van de markt halen. Bureau Clara Wichmann eist een schadevergoeding voor “alle mensen die deze borstimplantaten hebben (gehad)” om welke reden dan ook en of ze klachten hebben gekregen of niet.
“Het zijn gebrekkige producten, en hiervoor geldt: niet goed, geld terug”, aldus directeur Anniek de Ruijter van Bureau Clara Wichmann.