De verlaagde maximumsnelheid zorgt voor onvrede bij een meerderheid van de Nederlanders. Zo’n 52 procent van de bevolking zou overdag harder willen rijden op de snelweg.
Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Harder rijden
Hoe hard dan? Bijna een kwart (24 procent) pleit voor een maximumsnelheid van 120 kilometer per uur, zoals voorheen op veel wegen gold. Een iets kleinere groep, maar alsnog een aanzienlijk deel van de bevolking (15 procent), wil nóg harder rijden: 130 kilometer per uur.
Eén op de tien Nederlanders zou al tevreden zijn met een maximumsnelheid van 110 kilometer per uur. De echte snelheidsduivels onder ons vormen de kleinste groep: drie procent wil dat de maximumsnelheid hoger is dan 130, of dat er zelfs helemaal geen maximumsnelheid is.
Fietsen
Uit het rapport van het CBS klinkt echter ook een ander geluid. Zo geeft 78 procent van de Nederlandse automobilisten aan de auto af en toe bewust te laten staan. 16 procent doet dat om bij te dragen aan een beter klimaat. Daarnaast is twee procent van Nederlandse huishoudens serieus van plan om een elektrische auto aan te schaffen. Ruim de helft doet dit voor een positief effect op het milieu.
In 2020 gaf 78% van de Nederlandse automobilisten van 18 jaar of ouder aan de auto weleens bewust te laten staan. Wat was voor de meesten het belangrijkste motief? Hoeveel % doet dit vooral om een bijdrage te leveren aan een beter milieu of klimaat? https://t.co/l3SnnrmyZApic.twitter.com/UZGRgjvKAS