Nederland krijgt een tik op de vingers in het jaarlijkse wereldwijde kinderrechtenrapport, de KidsRights Index. Ons land heeft volgens de makers kinderen als middel gebruikt in de bestrijding van de epidemie.
Zo staat in het rapport geschreven.
Nederland
Nederlands beleid om scholen te sluiten om zo ouders thuis te houden, geldt internationaal als een zeer slecht voorbeeld. Dat constateert KidsRights.
Volgens de internationale kinderrechtenorganisatie heeft de Nederlandse regering niet geprobeerd de scholen veilig open te houden met alle gevolgen van dien voor de mentale gezondheid van de jeugd.
Ook de coronarichtlijnen vanuit het VN-Kinderrechtencomité zijn niet gevolgd. De jeugd heeft geen enkele prioriteit gekregen in het Nederlandse coronabeleid, aldus KidsRights. Volgens de organisatie hebben kinderen door het sluiten van de scholen leerachterstand opgelopen. Ook zijn er negatieve gevolgen voor de geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren.
Kinderen
“Zo meldde de Kindertelefoon onlangs een dagelijks gemiddelde van 1500 telefoontjes over huiselijk geweld, depressies, zelfbeschadiging en suïcide gedachten”, aldus KidsRights. “Dit aantal is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.”
Daarom roept de organisatie, die jaarlijks de KidsRights Index uitbrengt in samenwerking met de Erasmus Universiteit, het nieuwe kabinet op meer aandacht te hebben voor het welzijn van de Nederlandse jeugd.
Negatieve gevolgen
“Door de aanhoudende pandemie en de verwoestende implicaties blijken onze voorspellingen over de negatieve gevolgen voor kinderen wereldwijd nu helaas nog veel ernstiger dan gedacht”, stelt Marc Dullaert, oprichter van KidsRights.
“Het is hoogst noodzakelijk dat overheden en ons nieuwe kabinet in hun post-coronabeleid net zoveel focus hebben op de geestelijke gezondheid van onze jeugd als op de economie. Onderwijsherstel is met name dé sleutel tot het voorkomen van een catastrofe voor een hele generatie.”
De KidsRights Index wordt donderdag wereldwijd bekendgemaakt. De index laat zien hoe kinderrechten in 182 landen wereldwijd worden nageleefd en in hoeverre landen zich inzetten om de rechten van kinderen te verbeteren.