Zwangere vrouwen met een sterke angst om te bevallen hebben veel baat bij mindfulness. Zo kunnen trainingen de kans op een medisch niet-noodzakelijke keizersnede drastisch verminderen, blijkt uit onderzoek.
Ook vragen vrouwen vervolgens minder vaak om pijnstilling tijdens de bevalling. Een nieuwe studie van de Universiteit van Amsterdam (UvA) laat zien hoe dat komt.

Mindfulness vermindert kans op medisch niet-noodzakelijke keizersnede
Niet-noodzakelijke keizersnede
Eerder toonde dezelfde groep UvA-onderzoekers al aan dat Mindfulness-Based Childbirth and Parenting, een training van negen avonden, bij zwangere vrouwen met een sterke bevallingsangst de kans op een medisch niet-noodzakelijke keizersnede met vijftig procent vermindert. Ook verdubbelen mindfulness-trainingen de kans op een natuurlijke bevalling.
De vrouwen die de training volgden, ervoeren minder angst en gingen minder ‘doemdenken’ over baringspijn. Ze kozen vervolgens ook minder vaak voor niet-noodzakelijke interventies tijdens de bevalling. Ze bevielen op eigen kracht. Mindfulness kan zo de druk op de verloskundige zorg verminderen, zeggen de onderzoekers.
“Ongeveer een derde van de zwangere vrouwen ervaart sterke bevallingsangst en de medicalisering van bevallingen neemt steeds verder toe”, zegt onderzoeker Irene Veringa in het persbericht. Ze noemt mindfulness “veelbelovend als toegankelijke en betaalbare behandeling” van angst voor de bevalling. “Het zet vrouwen in hun kracht, wat van groot belang is voor het geestelijk welzijn van zowel moeder als kind.”
Open bewustzijn
In de nieuwe studie onderzochten de onderzoekers waarom mindfulness eigenlijk zo goed werkt. Hun bevindingen werden woensdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Pregnancy and Childbirth.
“In theorie zijn er drie factoren die een rol kunnen spelen: emotie, cognitie en kwaliteit van aandacht”, vertelt onderzoeker Irena Veringa in een persbericht. “Bij emotie gaat het om afname van de angst voor de bevalling, bij cognitie om afname van catastrofale overtuigingen over baringspijn, en bij kwaliteit van aandacht om toename in het open bewustzijn.”
Ze ontdekten dat vooral dat open bewustzijn zorgt dat vrouwen zich beter kunnen aanpassen aan de uitdagingen van de bevalling. Daarnaast heeft ook de hoeveelheid meditatietijd een positief effect. “Hoe meer de zwangere mediteerde, hoe meer kans zij had op een natuurlijke bevalling zonder medische ingrepen en met minder of geen pijnstilling.”

Mindfulness
Mindfulness helpt vrouwen om van gefixeerde naar open aandacht te gaan. “Bij angst is aandacht gefixeerd op dreiging en het bijbehorende gedrag is vermijding van deze dreiging’, licht Veringa toe. En dat gebeurt ook bij de bevalling. “In zo’n situatie kan er niet gerelativeerd worden.”
Wanneer een zwangere vrouw gefixeerd is op dreigingen, is ze eerder geneigd om dat uit te weg te gaan en voor een keizersnede of pijnstilling te kiezen. Mindfulness kan helpen om niet meteen op angsten te reageren én er van afhankelijk te zijn, maar je lichamelijke sensaties, gedachten en emoties te observeren met een open houding.
