Het aantal kinderen in Nederland dat een zwemdiploma heeft blijft dalen. Een mogelijke reden voor de daling is dat zwemles voor veel gezinnen te duur is.
Staatssecretaris Vincent Karremans (Sport) is nu op zoek naar een oplossing.
Minder zwemdiploma’s
Aan de Tweede Kamer laat minister Karremans weten deze ‘zorgwekkende trend’ in kaart te brengen. “Sinds 2018 is het aantal kinderen zonder één of meer zwemdiploma’s verdubbeld”, erkent Karremans na vragen van Kamerlid Mohammed Mohandis.
Volgens Karremans speelt geld mogelijk een rol. Er zijn volgens hem veel ouders die net te veel verdienen om financiële hulp te kunnen krijgen, maar net te weinig om zich zwemles te kunnen veroorloven.
Dure zwemles
Wie in Nederland zwemles wil krijgen moet dat zelf betalen. Vaak stellen gemeentes wel bijdragen beschikbaar, maar tussen die gemeentelijke regelingen zijn grote verschillen. Volgens staatssecretaris Karremans weten gezinnen die ervoor in aanmerking komen ze bovendien vaak niet te vinden.
Karremans zoekt ‘zo snel mogelijk’ uit wat kinderen tegenhoudt om te leren zwemmen. “En vervolgens werken we uiteraard zo snel mogelijk aan een oplossing.” Begin volgend jaar komt hij ook met een overzicht van manieren om het schoolzwemmen in ere te herstellen. Maar dat gaat de overheid wel geld kosten, waarschuwt hij.