Naast Groningen en Gelderland worden ook bij verpleeginstelling Liberein in het Twentse Enschede elf militairen ingezet. Zij ondersteunen daar het personeel in de piekdrukte door de coronapandemie.
Dat maakt Defensie donderdag bekend.
Militairen
Dick ten Brinke, een bestuurder van Liberein, deed eerder deze week in dagblad Tubantia zijn beklag over de groep militairen. Slechts een deel van hen is medisch geschoold, aldus Ten Brinke. Defensie erkent dat van de elf militairen, maar vier een BIG-registratie hebben. Dat is het register waar dertien medische beroepsgroepen, waaronder verpleegkundigen, zich in moeten registreren.
De militairen zonder BIG-registratie kunnen wél simpele medische handelingen uitvoeren, aldus een woordvoerder van Defensie. Een deel van hen heeft een medische mbo 3-opleiding gevolgd, de rest een interne opleiding bij Defensie. Die laatste groep bestaat uit zogenoemde gewondenverzorgers. Zij verrichten hand- en spandiensten en assisteren daarmee verpleegkundigen.
Roep om hulp
Eerder deze week werd ook al in zorginstellingen in Groningen en Gelderland defensiepersoneel ingezet. Uit deze regio’s klonken de afgelopen week de meest urgente roepen om hulp. Ook in die instellingen wordt een mix van mensen ingezet, zoals in Enschede.