Elke dag houdt LINDA.nl je met een liveblog op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rondom het coronavirus. Het liveblog van donderdag 10 december lees je hier terug.
De cijfers van de afgelopen 24 uur:
– 8.894 nieuwe coronabesmettingen
– 65 nieuwe sterfgevallen
– 1.681 coronapatiënten in het ziekenhuis, 472 op de IC
22.00: ‘Twee derde wil gehele lockdown om toenemend aantal besmettingen’
Twee derde van de Nederlanders vindt dat Nederland een paar weken in lockdown moet vanwege het toenemend aantal coronabesmettingen. Dat meldt Hart van Nederland, dat ruim 4600 deelnemers van het Hart van Nederland-panel erover ondervroeg. Een lockdown wordt door de meerderheid van de ondervraagden gezien als de beste oplossing nu de besmettingscijfers niet dalen.
Nederlanders lijken bereid te zijn om het een en ander in te leveren, schrijft Hart van Nederland. Zo’n 71 procent heeft het ervoor over om de feestdagen alleen thuis door te brengen, als dat de verspreiding van het coronavirus stopt. Bij panelleden boven de 50 jaar is die bereidheid iets hoger, 81 procent.
Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit 35.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.
17.01: Petitie voor snelle opening horeca bijna 80.000 keer ondertekend
De petitie voor een snelle en veilige opening van de horeca is inmiddels 77.000 keer ondertekend. Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept zijn achterban op om de oproep ‘meer steun en snel open’ te blijven ondersteunen. De komende twee maandagen zal KHN op ludieke wijze aandacht blijven vragen voor de problemen.
Volgens KHN staat de horeca door de coronamaatregelen op omvallen. De steunpakketten vanuit de overheid zijn onvoldoende. De sector vraagt specifiek om extra financiële steun en een concreet perspectief op heropening, inclusief datum.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat de petitie minstens 100.000 keer wordt ondertekend. Op 12 januari, de door KHN gewenste openingsdag van de horeca, wordt deze dan officieel aangeboden aan leden van de Tweede Kamer.
15.07: Aantal opgenomen coronapatiënten blijft schommelen
Het aantal coronapatiënten dat wordt behandeld in de ziekenhuizen blijft redelijk stabiel. Al een week of twee schommelt het rond de 1700 patiënten.
Momenteel liggen 1681 coronapatiënten in een ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dat zijn er 33 meer dan op donderdag, maar 3 minder dan op woensdag en 19 minder dan op dinsdag.
Verpleegafdelingen behandelen 1209 mensen vanwege Covid-19. Dat is een toename van dertig ten opzichte van donderdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares steeg van 469 naar 472.
14.23 uur: opnieuw bijna 9000 nieuwe coronagevallen afgelopen etmaal
Het aantal nieuwe coronagevallen blijft hoog. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 8894 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Op donderdag meldde het RIVM bijna 8800 nieuwe gevallen. Het zijn de hoogste aantallen sinds eind oktober.
In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 51.000 mensen positief getest, tegen iets meer dan 35.000 de week ervoor.
14.17 uur: Goedkeuring vaccin van Pfizer en BioNTech in VS snel afgerond
De Amerikaanse overheid keurt heel snel het nieuwe vaccin van de Amerikaanse en Duitse vaccinmakers Pfizer en BioNTech goed. De Amerikaanse staatssecretaris Alex Azar die Gezondheid in zijn portefeuille heeft, zei dat dit binnen enkele dagen geregeld moet zijn.
Azar verwacht volgens Amerikaanse media dat het misschien al mogelijk zal zijn mensen vanaf maandag of dinsdag te vaccineren.
12.32 uur: Griekenland versoepelt coronamaatregelen rond Kerst
Het aantal coronabesmettingen ligt in Griekenland nog steeds hoog, maar ondanks dat worden de maatregelen toch versoepeld rondom kerst. Vanaf maandag gaan kerken, bibliotheken en kapsalons weer open. Ook wordt de verplichte quarantaine voor mensen die uit het buitenland komen verlaagd van tien naar drie dagen.
Bij meer dan 120.000 mensen in Griekenland is het coronavirus vastgesteld en zeker 3300 mensen zijn overleden. Ruim 80 procent van de bedden op de ic is momenteel bezet vanwege het virus.
08.53 uur: Tegenslag bij ontwikkeling coronavaccin Sanofi en GSK
De farmaceuten Sanofi en GlaxoSmithKline (GSK) hebben een tegenvaller te verwerken bij de ontwikkeling van hun coronavaccin. De werking van het vaccin bij oudere patiënten is minder goed dan gehoopt en dat zorgt voor vertraging bij het ontwikkelingsprogramma. Het vaccin zal daardoor pas eind 2021 beschikbaar komen en dat is later dan eerder gedacht.
Volgens de bedrijven zijn overheden waarmee contracten zijn getekend voor het vaccin geïnformeerd over de vertraging. Het gaat bijvoorbeeld om de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en ook de Europese Commissie. Het Franse Sanofi en het Britse GSK hebben de capaciteit om jaarlijks 1 miljard doses van het vaccin te maken, zo werd eerder bekend.
08.35 uur: ‘Mogelijk drie weken lockdown in Duitsland’
De burgemeester van Berlijn, Michael Müller, verwacht dat er een strenge lockdown van drie weken komt in heel Duitsland vanwege de stijging van het aantal vastgestelde coronabesmettingen.
Volgens Müller moet de detailhandel voor een belangrijk deel dicht. Hij vindt winkelende mensen een groot besmettingsgevaar. Müller wil daarom dat de lockdown voor de kerstdagen, op 20 december, moet ingaan en niet, zoals in de Duitse politiek eerder werd gesuggereerd, na de kerst.
07.17 uur: Weer recordaantal nieuwe besmettingen in Duitsland
Donderdag meldde Het Robert Koch Instituut (RKI) 23.679 nieuwe gevallen, een flinke toename ten opzichte van woensdag, toen 20.815 nieuwe besmettingen werden geteld. In totaal is het coronavirus nu bij 1.272.078 personen in Duitsland vastgesteld.
Bondskanselier Angela Merkel wond zich tijdens een toespraak in de Bondsdag woensdag zichtbaar op over de almaar stijgende coronastatistieken in Duitsland. Merkel wil met de premiers van de zestien bondsstaten overleggen over strengere maatregelen vóór Kerstmis. Zij wil naar maximaal 50 besmettingen per 100.000 inwoners om het virus te kunnen bestrijden.
00.55 uur: eerste vaccins komen binnenkort aan in Canada
De eerste 30.000 doses van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech zullen de komende dagen in Canada aankomen. Ze moeten maandag gereed zijn om te worden toegediend, melden hoge functionarissen aan verslaggevers.
“Aan alle Canadezen: als je opgelucht en hoopvol bent, ben je niet de enige. Dit is het goede nieuws dat we allemaal nodig hadden”, zei premier Justin Trudeau. “Maar vergeet niet dat dit slechts de eerste stap is in wat een enorm project zal worden gedurende een lange winter.”
00.01 uur: aantal overledenen 400 meer dan gewoonlijk in een week
Vorige week zijn naar schatting 3450 mensen overleden, 400 meer dan gebruikelijk voor deze periode. Vergeleken met de voorgaande week stierven ongeveer 75 mensen meer.
In de winter neemt het aantal overledenen altijd toe, maar de sterfte is nu dus hoger dan normaal. Sinds 21 september zijn er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 4700 meer mensen overleden dan je in deze periode zou verwachten. Tijdens de eerste golf (9 maart tot en met 4 mei) lag deze zogeheten oversterfte bijna dubbel zo hoog, naar schatting op bijna 9000.
De verhoogde sterfte was afgelopen week bij alle leeftijdsgroepen te zien.
23.48 uur: experts adviseren toezichthouder VS positief over Pfizer-vaccin
Het coronavaccin van Pfizer en BioNTech is veilig genoeg om te worden toegediend aan Amerikanen. Dat adviseert een onafhankelijk expertpanel aan de Amerikaanse toezichthouder FDA.
De FDA hoeft het positieve advies van de deskundigen niet te volgen, maar dat gebeurt doorgaans wel. De toezichthouder zou het Pfizer-vaccin binnen enkele dagen in een noodprocedure kunnen goedkeuren, mogelijk vrijdag al.
De FDA zei dinsdag in een voorlopige conclusie dat het middel aan de veiligheids- en effectiviteitseisen voldoet, maar dat er nog te weinig gegevens waren om conclusies te trekken over de veiligheid voor kinderen onder de 16 jaar, zwangere vrouwen en mensen die lijden aan immuunziekten. Ook zijn er vragen over mensen die kampen met allergische reacties.