• HOME
    HOME
  • Trending
    Trending
  • Lifestyle
    Lifestyle
  • Premium
    Premium
  • Shop
    Shop
  • Meer
  • Grapperhaus geen voorstander van voordelen bij 'vaccinatiebewijs'

    Liveblog 18 december: 'Nederlander moet negatieve test tonen voor reis naar België'

    Binnenland | Coronavirus
    18-12-2020 | Rowan Peperkamp

    Elke dag houdt LINDA.nl je met een liveblog op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rondom het coronavirus. Het liveblog van donderdag 17 december lees je hier terug.

    De cijfers van de afgelopen 24 uur:

    – 12.028 nieuwe coronabesmettingen
    – 85 nieuwe sterfgevallen
    – 2.034 coronapatiënten in het ziekenhuis, 549 op de IC

    Coronavirus liveblog

    21.20: Nationaal Aftelmoment in Amsterdam geschrapt vanwege lockdown

    Het Nationale Aftelmoment met oud en nieuw, dat zou worden gehouden op het Museumplein in Amsterdam, gaat niet door. De live tv-show met het aftellen tot de jaarwisseling was al teruggebracht naar enkel een registratie zonder publiek. Vanwege de zware lockdown in Nederland vindt burgemeester Femke Halsema het beter om de viering compleet te schrappen.

    Het aftelmoment zou live worden uitgezonden vanaf 23.50 uur op NPO1 en had een alternatief moeten zijn voor het traditionele vuurwerk, dat dit jaar niet mag worden afgestoken.

    19.00: ‘Nederlander moet negatieve test tonen voor reis naar België’

    Nederlanders, maar ook andere buitenlanders, moeten een negatieve coronatest kunnen laten zien als ze naar België willen reizen. Dat hebben de Belgische autoriteiten vrijdag besloten, meldt persbureau Belga. België is bang voor een grote toestroom van Nederlanders die bij de zuiderburen willen winkelen, omdat de meeste winkels in Nederland dicht zijn. In heel België zijn aankomende zondag, in het laatste weekend voor kerst, de winkels open.

    Belgen die terugkeren uit een ‘rood’ gebied zoals Nederland, moeten voortaan zeven dagen in quarantaine. Omdat het aantal coronabesmettingen ook in België weer toeneemt, wil het land grensverkeer aan banden leggen. Echter vinden ze het nog te vroeg om bijvoorbeeld de kerstvakantie voor kinderen te verlengen, meldt Belga. Ook de al geldende avondklok gaat pas om middernacht van kracht, hoeveel deskundigen aanraden die te vervroegen.

    17.08: Rutte wilde zich niet af laten leiden door potten en pannen

    Minister-president Mark Rutte besloot zich maandagavond tijdens zijn coronatoespraak niet af te laten leiden door de luidruchtige demonstranten die zich voor zijn Torentje in Den Haag hadden verzameld. Dat vertelt hij in zijn wekelijkse persconferentie. Lees hier meer.

    Rutte over demonstranten tijdens coronatoespraak: 'Laat me niet afleiden door potten en pannen'

    18.14: Drie GGD-regio’s trappen af met coronavaccinatie

    Utrecht, Rotterdam en Hart voor Brabant (Den Bosch, Tilburg en omstreken) zijn de eerste drie GGD-regio’s die beginnen met het vaccineren tegen corona. Dat zegt een woordvoerder van de GGD-koepel GGD GHOR.

    Volgens een woordvoerder van de GGD Utrecht starten zij op 8 januari. De precieze locatie is nog niet bekend, daar wordt nog over onderhandeld. “Het moet een locatie zijn die we voor langere tijd kunnen huren, omdat we na de zorgmedewerkers ook de bevolking gaan vaccineren.”

    Ook een woordvoerder van de GGD Rotterdam bevestigt dat ze vroeg in januari zullen starten met vaccineren. Waar dat gaat gebeuren en wat de exacte datum is, wordt volgens haar maandag bekend gemaakt. De woordvoerder van de GGD-regio Hart voor Brabant kon nog niets bevestigen.

    16.06: Grapperhaus geen voorstander van voordelen bij ‘vaccinatiebewijs’

    Justitieminister Ferd Grapperhaus vindt het geen goed idee als het tonen van een ‘vaccinatiebewijs’ bepaalde voordelen krijgt, zoals toegang tot de horeca. “Het uitgangspunt is niet dat we met allerlei verschillen gaan werken”, aldus Grapperhaus. Hij vindt het belangrijker om in te zetten op het overtuigen van mensen, in plaats van “gelijk te beginnen met dwang en drang”.

    Grapperhaus was dan ook verheugd te horen dat inmiddels 70 procent van de bevolking zich wil laten vaccineren. Eerder was dat nog 60 procent. De minister wil dat percentage graag boven de 90 procent krijgen. “Dan ziet de resterende 10 procent dat het goed gaat en dan wordt die groep geleidelijk ook kleiner.”

    Vrijdag zei ook coronaminister Hugo de Jonge dat extra rechten bij een bewijs er voorlopig niet inzitten. Een officieel besluit van het kabinet volgt begin 2021. Toch vinden veel Nederlanders het wel een goed idee om gevaccineerde mensen meer vrijheid te geven, blijkt uit onderzoek van onder andere de TU Delft Erasmus University Rotterdam en het RIVM. 73 procent is voor.

    16.01: Wiebes: miljoenen aan voorraadvergoeding voor winkeliers pas volgend jaar

    Winkeliers kunnen het geld dat het kabinet opzij zet om de voorraden te vergoeden pas volgend jaar op hun rekening verwachten. Dat laat minister Eric Wiebes van Economische Zaken weten. Het gaat in totaal om “enkele tientallen miljoenen”. De ‘voorraadvergoeding’ wordt berekend op basis van het omzetverlies en de omvang van de winkel. Het kan per bedrijf om enkele duizenden euro’s gaan. Maar om dat bedrag goed te bepalen, hebben de uitvoeringsorganisaties van de overheid extra tijd nodig.

    “Het gaat niet van vandaag op morgen”, zegt Wiebes. “Maar als je dit allemaal handwerk maakt, dan staat het voor de zomer nog niet op de rekeningen. Dat moet geautomatiseerd, dus het wordt wel na de jaarwisseling.”

    Premier Mark Rutte kondigde de vergoeding eerder deze week aan in een debat over de harde lockdown. In de weken rond kerst, waarin veel winkeliers een groot deel van hun jaarlijkse omzet draaien, moeten de winkels juist dicht. “Na de feestdagen hebben die voorraden lang niet altijd dezelfde waarde. Dat is verdrietig.”, zegt Wiebes. “Daar willen we een vergoeding voor geven, zoals we destijds ook voor de horeca hebben gedaan.”

    15.36: Aantal nieuwe coronabesmettingen daalt licht naar 12.028

    Het RIVM heeft de afgelopen 24 uur 12.028 nieuwe positieve coronatests gemeld. Een kleine daling in vergelijking met donderdag, toen waren het er nog 12.823. In veiligheidsregio Utrecht waren er met 1169 de meeste nieuwe besmettingen. Midden- en West-Brabant volgt met 819 en op drie staat Rotterdam-Rijnmond met 809 nieuwe besmettingen. Van de steden spant Amsterdam de kroon met 378 nieuwe positieve tests, gevolgd door Rotterdam met 330.

    Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis neemt ook toe. In totaal worden 2034 coronapatiënten behandeld in het ziekenhuis. Dat zijn er 31 meer dan donderdag. Op de intensive care liggen nu 549 personen met het longvirus, dertien meer dan donderdag.

    Het aantal sterfgevallen steeg van donderdag op vrijdag met 85. Op donderdag werden 76 stergevallen gemeld. Dat wil echter niet zeggen dat al deze mensen het afgelopen etmaal overleden zijn.

    15.14: Honderden pakketpunten sluiten alsnog hun deuren

    Honderden winkels met een pakketpunt gaan de komende dagen alsnog dicht, meldt de NOS. Primera en ook Audax, eigenaar van Bruna, AKO en The Read Shop, sluiten het merendeel van de winkels. De winkels mogen van de overheid open blijven tijdens de lockdown, maar ze mogen geen producten meer verkopen. Wie een pakketje ophaalt in de winkel, moet zijn tijdschrift bij de plaatselijke supermarkt halen.

    Maar volgens een woordvoerder van Audax leidt dat tot vervelende situaties in de winkels. “Het is niet aan mensen uit te leggen dat ze wel postzegels mogen kopen, maar geen ansichtkaart. Dat leidt tot onbegrip. Daarnaast is het economisch ook niet aantrekkelijk om open te blijven.”

    14.05 uur: ‘Meerderheid senioren wil coronaprik’

    Een meerderheid van de senioren, namelijk 68 procent, is van plan zich te laten vaccineren tegen het coronavirus, zegt seniorenorganisatie KBO-PCOB op basis van onderzoek onder 1650 ouderen.

    Bijna een kwart (24 procent) twijfelt nog en 8 procent begint er niet aan. Dat is uit angst voor bijwerkingen, maar ook omdat men zich anders ook nooit heeft laten vaccineren. Ruim 60 procent vertrouwt de overheid en de makers, 9 procent heeft het er niet op.

    Een derde van de senioren mist nog wel allerlei informatie over het coronavaccin en de vaccinatie, zoals over bijwerkingen, zeker in samenhang met kwalen, en procedures.

    13.41 uur: ‘Oostenrijk na kerst voor derde keer in lockdown’

    Oostenrijk gaat volgens Oostenrijkse media na Kerstmis voor de derde keer in lockdown. De definitieve beslissing over de maatregelen wordt vrijdagmiddag genomen tijdens overleg tussen premier Sebastian Kürz en de leiders van de deelstaten.

    Het land wil een tweede massale testronde beginnen tijdens de lockdown, die tot 18 januari zou duren. De regering heeft nog niet gereageerd op de berichten.

    De tweede lockdown in het land eindigde begin deze maand. Ondanks de hoge besmettingscijfers zag de regering toen niet voldoende reden de strenge regels te handhaven.

    oostenrijk

    12.38 uur: Spanje begint op 27 december met vaccineren – Griekenland waarschijnlijk ook

    Spanje begint op 27 december met het vaccineren van burgers tegen het coronavirus. De Spaanse minister van Volksgezondheid, Salvador Illa, zegt dat de eerste doses van het vaccin van Pfizer en BioNTech op 26 december aankomen in het land.

    Ook Griekenland verwacht die dag te kunnen beginnen met inenten. Premier Kyriakos Mitsotakis zei vrijdag dat het vaccineren begint in ziekenhuizen in Athene en Thessaloniki.

    inenten

    12.28 uur: aantal ic-bedden geleidelijk opgeschaald naar 1233

    Het aantal ic-bedden in Nederland is inmiddels geleidelijk opgeschaald naar 1233. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dit is inclusief enkele reservebedden.

    Normaal zijn er 1050 ic-bedden beschikbaar. Dat aantal kan stapsgewijs worden uitgebreid naar 1150, 1350 en uiteindelijk naar 1750. In het laatste geval moet worden gestopt met alle andere niet-spoedeisende zorg.

    Op- en afschaling heeft namelijk vooral te maken met het beschikbare personeel, dat wel weer of niet meer op gewone afdelingen kan worden ingezet.

    intensive care

    11.37 uur: ‘Nederlanders welkom in Belgische winkelsteden’

    Nederlanders zijn van harte welkom om in België te komen winkelen, zegt de Belgische detailhandelsorganisatie Comeos. “Als mensen de coronaregels respecteren hebben wij daar geen probleem mee”, aldus Hans Cardyn van Comeos tegen het ANP.

    België maakt zich op voor een stroom toeristen uit vooral Nederland en Duitsland, op zaterdag en koopzondag in populaire winkelsteden als Antwerpen, Hasselt, Knokke en Luik.

    Cardyn wijst erop dat er wel strenge regels gelden. Een klant mag alleen in zijn eentje binnen, met een mondkapje op en maximaal dertig minuten. De winkeliers mogen niet meer dan één klant per tien vierkante meter toelaten. “Geen funshoppen dus”, waarschuwt Cardyn.

    Vrijdagmiddag buigen de leiders van de zes Belgische regeringen zich over maatregelen om te voorkomen dat grote aantallen Nederlanders in België komen winkelen.

    10.49 uur: geen extra rechten voor mensen die zich laten vaccineren

    Aan het ‘vaccinatiebewijs’ waarmee mensen hun eigen gegevens over het coronavaccin kunnen inzien, zijn waarschijnlijk geen extra rechten verbonden. Dat zegt zorgminister Hugo de Jonge. “Dat is niet waar het kabinet nu op inzet.” Begin volgend jaar neemt het kabinet een officieel besluit.

    Voorlopig houdt De Jonge vast dat er ook geen indirecte vaccinatieplicht moet komen. “Een beloning voor mensen die al gevaccineerd zijn, daar willen we niet voor kiezen”, aldus de bewindsman. “Omdat we denken dat dat uiteindelijk ook de vaccinatiebereidheid gaat ondergraven.” Mensen moeten zich volgens hem vooral laten inenten uit de overtuiging dat het beter is voor de gezondheid.

    Hugo de Jonge

    Als in het nieuwe jaar een deel van de Nederlanders geprikt is, en een ander deel nog niet, komen er echter wel mogelijke “maatregelen” waardoor de gevaccineerde mensen iets meer kunnen. Toch is het kabinet daar heel voorzichtig mee.

    “Je moet niet willen dat daar een impliciete druk vanuit gaat, of dat het toch een vorm van drang en dwang wordt”, aldus De Jonge. Het kabinet laat zich nog adviseren over het ethische dilemma door de Gezondheidsraad, en zal uiterlijk eind maart met een besluit hierover komen.

    07.20 uur: meldpunt voor klachten over vakanties en reizen in coronatijd

    Veel vakanties en reizen zijn geannuleerd of omgeboekt sinds de uitbraak van het coronavirus. Daarbij hielden reisaanbieders zich niet altijd aan de regels. Om duidelijk te krijgen welke problemen er nu nog zijn, start de Consumentenbond een meldpunt.

    Directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond: “Wij hebben begrip voor de moeilijke situatie waarin reisaanbieders zitten. Maar dat wil niet automatisch zeggen dat consumenten daar voor moeten opdraaien. Reisaanbieders moeten zich, ook in deze bijzondere omstandigheden, houden aan de wettelijke regels.” Overigens zijn ook positieve ervaringen welkom op het meldpunt.

    06.58 uur: ‘Veel Nederlanders voor beloning bij vaccinatie’

    Veel Nederlanders zijn er voorstander van om mensen die zich laten vaccineren meer vrijheden te geven. Dat komt naar voren uit onderzoek onder 1640 Nederlanders.

    De studie is uitgevoerd door wetenschappers van de TU Delft, Erasmus Universiteit Rotterdam, RIVM, Universiteit Maastricht en Roskilde University.

    vaccinaties

    “73 procent van de ondervraagden was voor de optie waarin mensen die een vaccin hebben gehaald een vaccinatiebewijs krijgen, waarmee zij op bepaalde plaatsen mogen blijven komen, wanneer er in hun regio een uitbraak van het virus is”, zegt Niek Mouter, onderzoeker aan de TU Delft.

    Daarbij gaat het onder meer om winkels, horeca, verpleeghuizen, fitnesscentra en het openbaar vervoer. Mensen die niet gevaccineerd zijn, zouden tijdens een uitbraak op die plekken mogen worden geweigerd.

    06.08 uur: aantal coronabesmettingen Duitsland weer boven 30.000

    Het aantal coronabesmettingen in Duitsland is de afgelopen 24 uur toegenomen met 33.777 nieuwe gevallen. Een dag eerder lag het aantal besmettingen voor het eerst boven de 30.000.

    Het cijfer van vrijdag is een nieuw record, zij het wel dat er ongeveer 3500 gevallen bij zitten die een dag eerder wel zijn gemeten, maar door een fout niet zijn geteld. Het totale aantal besmettingen in Duitsland staat bijna op 1,5 miljoen.

    Angela Merkel

    04.57 uur: ANWB noemt het rustig op de weg

    Hoewel veel mensen vrijdagmiddag beginnen aan de kerstvakantie, verwacht de ANWB, in tegenstelling tot bij andere vakanties, niet dat de wegen vollopen door de lockdown.

    De ANWB ziet dat de wegen sinds dinsdagmiddag rustig zijn, ook rondom drukke punten bij Rotterdam en Den Haag. “Het begint steeds meer te lijken op de eerste lockdown”, zegt Cees Quaks van de ANWB.

    lege wegen

    Ook Edwin Gerritsen van de ANWB ziet dat het laatste dagen rustig is. “Eerder leverde bezoek aan winkelcentra ’s middags nog drukte op, maar dat is nu helemaal weg natuurlijk. Er ontstaat nu eigenlijk alleen file door een ongeluk of pechgeval.”

    04.05 uur: geïrriteerde Kamer legt zich neer bij uitleg minister De Jonge

    Een geïrriteerde Tweede Kamer vindt het zorgminister Hugo de Jonge te verwijten dat Nederland later dan andere landen begint te vaccineren tegen het coronavirus. De minister heeft volgens veel partijen te lang vastgehouden aan de hoofdstrategie en is te laat begonnen aan plan B. In een stroef spoeddebat donderdagavond noemde de oppositie de minister arrogant en niet overtuigend.

    Desondanks was er geen steun voor een PVV-voorstel om toch eind december te beginnen in plaats van 8 januari wat de minister wil. Omdat de GGD er nog niet klaar voor is, vindt de Kamer eerder beginnen te riskant.

    Nederland loopt weer eens achteraan terwijl we in een totale lockdown zitten. Ongelooflijk wat een geklungel. Deze lockdown moet geen minuut langer duren dan nodig. Deze minister helpt daar niet bij!#coronadebat #corona #coronavaccin #wilders https://t.co/TcAXgnCHTW

    — Geert Wilders (@geertwilderspvv) December 17, 2020

    03.37 uur: angst en onzekerheid door corona weer toegenomen

    Tijdens de tweede coronagolf zijn de angst- en stressgevoelens onder de bevolking weer toegenomen en is er sprake een verdere afname in het vertrouwen in de overheid, het RIVM en de GGD. Dat blijkt uit landelijk onderzoek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

    Tijdens het voorlopige hoogtepunt van de corona-uitbraak, in april, bleek dat een groot deel van de Nederlandse bevolking angstig en onzeker was. Bij de heropening van de samenleving, begin juli, was de angst en onzekerheid afgenomen, maar dat heeft zich in de tweede golf niet doorgezet.

    Lees ook
    Angela Merkel gaat viral met emotionele oproep: ‘Het spijt me echt’

    VRAAGBAAK CORONACRISIS

    – Hoe kom je in coronatijden de winter door? Deze psycholoog geeft tips.

    foto ANP / Unsplash / Pexels

    Exclusief voor jou

    erfenis femicideslachtoffers naar dader
    Schokkend

    Erfenis slachtoffers femicide gaat nu vaak naar de dader: 'Moordenaar zou juist alles kwijt moeten zijn'

    Het centrum van Delft | kleuter aanrijding auto
    Bijzonder

    Kleuter (5) in Delft overreden door auto, maar volledig opgeknapt: 'Het is een wonder'

    Profvoetbalster, Kika, van, Es
    Advertorial

    Kika van Es over haar topsportcarrière: 'Ik wilde zó graag profvoetballer worden, dat ik als jongetje door het leven ging'

    Parfumfles roze
    Onderzoek

    Parfum op Schiphol gekocht? Grote kans dat je te veel betaalde (híer vraag je compensatie aan)

    Rijdende auto |autodiefstal
    Onderzoek

    Heb je déze auto? Dan is de kans op autodiefstal het grootst

    TRENDING
    MEER

    Vrouw baalt om samengesteld gezin
    Lekker samengesteld

    Laudine niet blij met samengesteld gezin: 'Als ik de tijd kon terugdraaien, had ik dat gedaan'

    Yolanthe Cabau met zoontje Xess Xava
    Moet je even zien

    Xess Xava (9) ruilt lange lokken in voor korte coupe: 'Mijn moederhart kreeg een kleine schok'

    wingstop nederland
    Wat goééééd

    Déze bekende Amerikaanse keten opent eindelijk een filiaal in Nederland

    Vrouw in bed matras testen
    Advertorial

    Beter slapen? Ontdek jouw ideale matras en test 'm gratis thuis

    angel hair chocolade
    Willen we

    De Dubai-hype is voorbij: dít is de nieuwe foodtrend die we overal gaan zien

    17-jarige jongen overleden strand italië
    Verdrietig

    17-jarige jongen overleden na levend te zijn begraven in Italië: zelf gegraven gat zakt in elkaar

    LINDA.PREMIUM

    Column

    roos

    ‘op uw leeftijd wordt alles natuurlijk droger, ook uw ogen’

    Kijkje in de portemonnee

    Esther (33) werkt 20 uur in de week, maar kocht op haar 21ste wél een twee-onder-één-kapwoning

    De stad van

    Dít zijn de favoriete plekken van journaliste Eline de Ruig in Hilversum: 'Daar heb je de allerlekkerste tosti’s'

    Amber

    Kijkje in de portemonnee

    Manager wijkverpleging Astrid (57) verdient goed, maar leeft op aanbiedingen: 'Het is een sport'

    Column

    claudia

    ‘ik ben een groot voorstander van tweede huwelijken’

    Kijkje in de portemonnee

    Verpleegkundige Mischa (28) verdient 3300 euro per maand: 'Ik heb ooit een reis gemaakt die 5000 euro kostte voor acht dagen'

    NET BINNEN

    noa freerun 2
    Interview

    Noa (20) freerunt - letterlijk - op hoog niveau: 'Enorme battle met jezelf'

    Dyantha Brooks
    Heftig

    Dyantha Brooks kampte als tiener met anorexia: 'Ik deed alles voor het uiterlijk vertoon'

    Margarita cocktail glas
    Proost

    Zoet, zout, zuur: de pickle margarita wordt je nieuwe favoriete zomercocktail

    Onderzoek wijst oorzaak vliegtuigcrash Air India uit: 'Verwarring in de cockpit'
    Onderzoek

    Onderzoek vliegtuigcrash Air India: oorzaak zorgde voor verwarring in de cockpit

    Sander de Hosson - Stichting Komma zorgt ervoor dat deze papa voor altijd papa kan zijn, vaderschap
    Sander de Hosson

    'Zijn dochters waren vijf en zeven en tot zijn laatste adem wilde hij hun vader zijn, ondanks zijn slopende ziekte'

    SAMEN MET ING output-onlinepngtools (24)

    Profvoetbalster, Kika, van, Es
    Advertorial

    Kika van Es over haar topsportcarrière: 'Ik wilde zó graag profvoetballer worden, dat ik als jongetje door het leven ging'

    profvoetbalster, Danique, Kerkdijk
    Advertorial

    Zo schopte profvoetbalster Danique Kerkdijk het tot de top: 'Geld was eerst geen drijfveer'

    profvoetbalster Lieke Martens
    Advertorial

    Dít is hoe profvoetbalster Lieke Martens de top bereikte: 'Ik maakte van jongs af aan al doordachte keuzes'

    Monica, Geuze, carrière
    Advertorial

    Van vlogcamera tot een eigen merk: dít is hoe Monica Geuze haar carrière opbouwde

    Volg ons

    FacebookTikTokInstagramYouTubePinterestWhatsApp

    Adverteren

    mogelijkheden

    Nieuwsbrief

    schrijf je in

    Contact

    vacaturescolofonklantenservice

    LINDA.foundation

    steun gezinnen

    Voorwaarden

    gedragscode LINDA.gebruiksvoorwaardenleveringsvoorwaardenprivacyverklaringcookieverklaring