Inflatie en steeds hogere vaste lasten zorgen voor armoede. Oók in Nederland. Dat meldt noodorganisatie het Rode Kruis, die meer dan een miljoen boodschappenkaarten heeft uitgedeeld aan Nederlandse gezinnen.

Het Rode Kruis ziet armoede in Nederland stijgen: 'Ouders bellen ons in paniek op'
Vanaf de coronapandemie tot aan nu.
Armoede in Nederland
Meer dan 5000 mensen namen in 2024 contact op met de helpdesk van het Rode Kruis. “Mensen met schulden of zonder verblijfspapieren worden van het kastje naar de muur gestuurd. Op verschillende plekken in Nederland wordt hulp voor deze groep mensen zelfs ingetrokken”, aldus Harm Goossens, directeur van het Nederlandse Rode Kruis.
Iedereen die tijdens de coronapandemie niet in aanmerking kwam voor reguliere hulp, kon bij hen terecht. “Nu zien we steeds meer EU-arbeidsmigranten die nergens terechtkunnen nadat ze hun baan hebben verloren. Of mensen die kampen met gigantische schulden, waardoor er geen geld over is voor eten. Ouders bellen ons in paniek, omdat er alleen nog een pak melk in de koelkast staat.”
Het Rode Kruis
De noodhulporganisatie begon tijdens de coronapandemie met het uitdelen van voedselpakketten, maar verving deze snel voor boodschappenkaarten. Inmiddels zijn er meer dan 1 miljoen kaarten van 21,50 euro uitgedeeld. Ook ontvangen ruim 30.000 ouders via het programma Schoolmaaltijden om de week een kaart voor hun kinderen, waarmee ze een lunch of extra maaltijd kunnen kopen.
Het liefst stopt het Rode Kruis met dit initiatief, maar het gaat gewoon niet. “Dat komt door de voortdurende inflatiestijging en stijgende vaste lasten als energiekosten, die vooral mensen met lagere inkomens hard treffen. Ook melden mensen zich niet aan voor toeslagen of hulp van de gemeente, want ze ervaren het als ontoegankelijk en ingewikkeld of wantrouwen de overheid”, aldus Goossens.
Oproep
Heb jij moeite om maandelijks rond te komen? En zou je ervoor openstaan om jouw verhaal te delen? Mail dan een korte samenvatting van jouw verhaal naar lezer@linda.nl met het onderwerp ‘armoede’.
