Docenten zien een toename van het aantal ouders dat zich niet kan vinden in het coronabeleid van de school waar zij werken. De Maastrichtse Scholenkoepel MosaLira vraagt in een brief aan de ouders om begrip.
Dat schrijft 1Limburg.
Onvrede
Bestuurslid Joan van Zomeren schoof deze week aan bij de L1 Nieuwsshow. Daar vertelde zij over de groeiende onvrede. “We zijn erg geschrokken. De reacties van ouders worden steeds heftiger.” Veel ouders kunnen niet langer begrip opbrengen, de rek is eruit. Dat merken de docenten vooral bij ouders die het niet eens zijn met het overheidsbeleid.
Ouders die het niet eens zijn met het schoolbeleid maken vaak gebruik van standaardbrieven die zij van sociale media plukken, vertelt Van Zomeren. Het enige wat ze daarmee hoeven te doen is de naam aanpassen en vervolgens te verzenden. “Dan gaat het in die brief over psychologische schade bij kinderen, schade door het dragen van mondkapjes en daar zit soms ook dreigende taal in.”
Sommige ouders gaan volgens Van Zomeren nog een stap verder en dreigen met rechtszaken. De bestuurder vertelt dat ouders niet inzien dat de leraren soms ook met angst hun werk doen. “Het aantal besmettingen in het basisonderwijs is erg hoog en leerkrachten hebben thuis ook dierbaren zitten die ze niet willen aansteken.”
Coronabeleid
Op de persconferentie van 26 november gaven demissionair premier Rutte en minister De Jonge het dringende advies aan kinderen en docenten om een mondmasker te dragen en twee keer in de week een zelftest te doen. Maar veel scholen dachten dat het ging om een verplichting. De scholenkoepel MosaLira heeft dit dan ook aan de ouders laten weten. Momenteel vragen de scholen dringend aan de ouders om dit advies op te volgen. Maar meer dan dat kan de koepel niet doen. Wel moeten kinderen met klachten thuis blijven.
Van Zanten is hoopvol dat de boodschap aan de ouders zijn vruchten afwerpt. Ze geeft aan dat er gesprekken worden gevoerd met ouders. “Dan merken we dat er wel wederzijds begrip is en vaak is het dan al voldoende.”