Forensisch artsen worden normaal gesproken alleen ingeschakeld in geval van een verdachte doodsoorzaak. Maar ze gaan nu ook vaker in beeld komen als dat níet het geval is.

Forensisch artsen gaan ook onderzoek doen als er geen sprake is van een verdachte doodsoorzaak
Het onderzoek kan veel vragen van nabestaanden beantwoorden.
Forensisch artsen
De artsen gaan zich vooral richten op mensen die zijn overleden door een ongeluk of door zelfdoding. Dat zijn er zo’n 7500 per jaar. Op dit moment vindt er dan al wel onderzoek plaats, maar alleen uitwendig. Terwijl een inwendig onderzoek door een forensisch arts veel vragen kan beantwoorden.
Ook kunnen daardoor nieuwe feiten aan het licht komen. Bijvoorbeeld of iemand onder invloed was van alcohol of drugs. Voor nabestaanden kan dit soort informatie van grote waarde zijn. Het is zelfs mogelijk een ‘onschuldige’ dood na onderzoek ineens helemaal niet zo onschuldig blijkt te zijn. Zo kan onder andere vergiftiging naar boven komen.
Protocollen
Het initiatief is aangezwengeld door onderzoekers van het project ‘Nader overlijdensonderzoek forensische artsen’. Zij willen forensisch onderzoek in Nederland niet alleen om bovengenoemde redenen uitbreiden, maar ook dat in het hele land dezelfde protocollen gelden. In de ene regio is er bijvoorbeeld veel meer mogelijk qua onderzoek dan in een andere regio.
