Naast contant en giraal geld is nu ook de digitale euro volop in ontwikkeling. De mogelijk derde betaalmethode krijgt De Europese Centrale Bank (ECB) als beheerder.
Het grootste verschil met giraal geld is de beheerder van jouw rekening.
Digitale euro
Het klinkt heel spannend, maar in de praktijk heeft deze nieuwe betaalmethode dezelfde functies als giraal geld: geld bewaren op de bankrekening, die je er met een pas of smartphone vanaf kunt halen.
Bij het gebruik van de digitale euro is het niet de commerciële bank die jouw rekeningen beheert, maar de door de Europese Unie aangestuurde ECB. Of we dit jaar al met deze munt kunnen betalen? Nee, de voorbereidingen zijn nog in volle gang en de mogelijke invoering is nog niet goedgekeurd door het Europees Parlement.
Voor- en nadelen
Zoals met alles zijn sommige mensen heel enthousiast over de nieuwe technologische ontwikkeling, en zien anderen vele beren op de weg. Dat de rekeningen gratis worden en het feit dat het geld waarschijnlijk veiliger is bij de ECB, zijn voor velen grote voordelen. Een faillissement is bij deze bank bijvoorbeeld vele malen kleiner dan bij een commerciële bank.
De eventuele beren op de weg gaan vooral over privacy en controle. Waar nu alleen commerciële banken inzicht hebben van de betalingen, kan de overheid dit straks misschien ook. Centrale banken zouden ook te veel invloed kunnen krijgen op het geldsysteem. De digitale euro is waarschijnlijk eind volgend jaar beschikbaar.