Woningnood of niet, juristen vermoeden dat na de zomer veel bouwprojecten stilliggen, blijkt uit een rondvraag van NOS. Een stikstofuitspraak van de Raad van State kan zo’n bouwstop veroorzaken.
Dit gebeurde al eerder in 2019.
Bouwstop
Daar werd toen op meerdere manieren een tijdelijke oplossing voor gevonden, waaronder de bouwvrijstelling. Hierdoor werd bij het verstrekken van vergunningen alleen gekeken naar de uitstoot als het gebouw al in gebruik was. De tijdelijke stikstofuitstoot tijdens de bouw telde niet mee.
Onduidelijk is of de bouwvrijstelling stand houdt. Zeker omdat de Raad van State en het Planbureau voor de Leefomgeving hier al eerder kritisch over waren. De laatste was er niet van overtuigd dat het niet in strijd was met Europese wetgeving. Ook staat de splitsing ‘haaks op de vaste jurisprudentie van de Raad van State waaruit volgt dat je naar het onlosmakelijke geheel kan kijken’, zegt universitair docent omgevingsrecht Ralph Frins tegen NOS.
Meer zal duidelijk worden wanneer de Raad van State in het najaar uitspraak doet in het Porthos project in de Rotterdamse haven. Dit project moet door C02 op te slaan bijdragen aan de klimaatdoelen. Maar bij de ontwikkeling ervan komt stikstof wel vrij. Mocht Porthos geen vrijstelling krijgen, kan dit volgens juristen gevolgen hebben voor andere projecten.
Geen vrijstelling
Vervalt de bouwvrijstelling? Dan moeten projecten voortaan afzonderlijke stikstofberekeningen laten maken. Volgens NOS duurt dat lang en is ook hierbij een gebrek aan mensen die dit kunnen doen. Nadat de berekeningen klaar zijn, volgen ook nog onderhandelingen met overheden, en moet er ‘stikstofruimte’ gevonden worden waarin een project stikstof mag uitstoten.