Als Nederland niet méér investeert in het basisonderwijs, is dat niet alleen nadelig voor de kinderen, maar wordt ook de economie geschaad.
Dat zeggen de Amsterdamse onderwijswethouder Marjolein Moorman en een aantal werkgeverskopstukken in een brief aan premier Mark Rutte.

Amsterdamse noodkreet over gevolgen van lerarentekort aan premier Rutte
Leesvaardigheid
Ons land besteedt volgens hen weinig aan het basisonderwijs vergeleken met landen om ons heen. De ondertekenaars van de brief wijzen erop dat kennis ‘noodzakelijk is om de technologische ontwikkelingen bij te houden en de internationale uitdagingen het hoofd te bieden’.
Maar zoals het nu gaat, holt de leesvaardigheid achteruit en raken scholieren met name in achterstandswijken steeds verder achterop. ‘Werkgevers zullen in de toekomst te maken krijgen met een tekort aan gekwalificeerd personeel, omdat de basis nu niet op orde is.’
Toeslag
Amsterdam en andere steden doen zelf al veel om leraren aan te trekken en te houden. Maar volgens de ondertekenaars is meer nodig om het tij te keren. ‘Een toeslag op het salaris van onderwijzend personeel in het basisonderwijs in de grote steden zou een maatregel zijn die vanuit de Rijksoverheid meteen zou kunnen helpen.’ Europese steden als Parijs en Londen doen dit al.
Lees ook
‘Vaker achterstand bij brugklassers door lerarentekort’
Zo’n financiële injectie in het basisonderwijs is ‘een investering die zich terugverdient doordat de resultaten van leerlingen verbeteren, wat op termijn de productiviteit en de economische groei versterkt’.