Soms kan een arts niets meer doen dan de laatste wil van een patiënt uitvoeren. In sommige gevallen betekent dat euthanasie. ‘Dat ik het lef heb om zoiets te doen. Iemand doden, dat hoort niet.’
Vijf artsen vertellen over de levensbeëindiging die ze nooit zullen vergeten: 'Of ik het 'even' kon afmaken'
NieuwsIn Psychologie Magazine vertellen vijf artsen over de levensbeëindiging die ze nooit zullen vergeten.
Lees ook
Broer en vader vertellen over Mark Langedijk, die na verslaving voor euthanasie koos
Tegen euthanasie
Huisartsopleider en mindfulnesstrainer Bram Tjaden (65) was lang tegen euthanasie. “Ingrijpen in het proces van sterven hoorde niet.” Maar nadat Tjaden zich verdiepte in mindfulness werd-ie, zoals hij zelf zegt, empathischer. Toen een oudere patiënt hem begin dit jaar vertelde dat het “wel afgelopen mocht zijn” stelde de arts zich daarvoor open.
Rationeel
Het was de zorgvuldigheid waarmee de arts en patiënt tot het besluit kwamen die Tjaden raakte. ‘Mijn vrees dat euthanasie een koel en rationeel proces zou zijn, bleek ongegrond.”
Zelfmoordpoging
Maar dat niet alle euthanasieverzoeken rustig in overleg tot stand komen, blijkt uit het ‘narcistische’ verzoek dat Huisarts Tineke Brinks (62) kreeg. Ze werd gebeld door de vriend van een man die medicijnen had genomen om een einde aan z’n leven te maken. “Het was niet gelukt. Of ik het even kon afmaken.”
Onbegrip
Toen de arts vertelde dat ze dat niet zomaar kon doen, belandde ze in een discussie waarbij ze op onbegrip van de familie stuitte. “Het maakte me boos; had het dan zélf gedaan. En in één keer goed. Zadel mij hier niet mee op. Ik ben er nog steeds verbaasd over dat mensen niet snappen dat ik niet zomaar iemand mag doodmaken.”
Het artikel hele artikel kun je hier lezen via Blendle (€)
Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).