Agent Sjors kwam begin jaar in aanraking met het zelfmoordpoeder ‘middel X’. Hij werd onwel en een ambulance bracht hem naar het ziekenhuis. Daar knapte hij wonder boven wonder weer op.
Dat vertelt hij in het televisieprogramma Bureau Arnhem.
Zelfmoordpoeder middel X
Sjors gaat in maart met drie collega’s naar de woning van een suïcidale man. “Eerder had hij het weleens gehad over vergiftiging en wilde hij zich verhangen. Dat heeft hij toen niet gedaan. Hij zocht hulp en het liep allemaal goed af.”
Maar als ze al een tijdje niks van hem hebben vernomen, besluiten ze bij hem langs te gaan. “We hebben een ruit ingetikt naast de voordeur. We konden bij de sleutels en hebben het slot geopend. Met zijn vieren zijn we naar binnen gegaan. Daar hebben we kamer voor kamer gekeken of we iemand aantroffen.”
Levensgevaarlijke situatie
Eén van zijn collega’s treft poeder en een brief aan. “Dat is wel serieus.” Dus wordt er besloten om eerst te achterhalen wat het precies is en daarna verder te zoeken. Het blijkt om het zelfmoordpoeder middel X te gaan, dat – zelfs als je alleen maar in de buurt van het goedje komt – voor levensgevaarlijke situaties kan zorgen.
Sjors vervolgt: “We zijn naar buiten gegaan en hebben een rondje gedaan: hoe zit iedereen erbij? Op dat moment voel ik dat ik helemaal niet goed word. Ik ben gaan zitten en heb aangegeven: ik ben klaar, het gaat helemaal niet goed. Van alle plekken in mijn lichaam kreeg ik door dat het foute boel was: ontzettende koppijn, heel veel last van mijn longen, een beetje koortsig.”
Agent Sjors
Hij raakt buiten bewustzijn. “Ze gaven me pijnprikkels. Soms reageerde ik, soms weer niet.” De situatie is zorgelijk. “Mijn hartslag werd heel snel een stuk minder. Ik reageerde niet meer op pijnprikkels en ze konden mijn ogen niet meer goed zien. Toen hebben ze een AED gebruikt.” De agent wordt opgenomen in het ziekenhuis. Daar is niet meer aan te tonen dat het chemische middel in zijn bloed zit, mogelijk omdat het een vluchtige werking heeft.
De volgende dag krijgt hij te horen wat er is gebeurd en wordt hij overstelpt met steunbetuigingen. Zijn vriendin en hij nodigen de collega’s die er die bewuste dienst bij waren de volgende avond uit bij hen thuis. “Dat was voor mij het moment dat ik realiseerde dat dit meer was dan ‘ik ben even niet lekker’.”
Bureau Arnhem
De man bij wie Sjors en zijn collega’s langsgingen, blijkt inderdaad suïcide te hebben gepleegd. Boos is Sjors – ondanks dat hij er ook bijna niet meer was geweest – niet. “Ik kan me sindsdien meer druk maken over de situaties waarin mensen zich bevinden. Hoe wanhopig moeten mensen worden om bepaalde stappen te nemen. Eerder was ik geneigd om te denken: zoek goede hulp, dan komt het allemaal goed. Dit incident heeft me doen inzien dat het niet zozeer aan de mensen ligt, maar aan het systeem en machteloosheid.”
Je kijkt de gehele aflevering van Bureau Arnhem hier terug. Worstel je met suïcidale gedachten of maak je je zorgen om iemand anders? Praat erover. Bel 113 of ga naar www.113.nl. Stichting Zelfmoordpreventie is 24 uur per dag en zeven dagen per week bereikbaar.