Clubhouse hier, Clubhouse daar. Het lijkt wel alsof wáár redacteur Jessica ook kijkt, ze iets over Clubhouse hoort. Je weet wel, die nieuwe app waar je alleen bij mag met iPhone én een uitnodiging. En dat laatste, dat mist Jessica.
Fear of missing out (fomo) schijnt een van de redenen te zijn waardoor ze die uitnodiging wil hebben. GZ-psycholoog Najla Edriouch praat Jessica bij over dit fenomeen én stelt haar gerust.
Jessica: Wat is dat precies, fear of missing out?
Najla Edriouch: “Fomo is geen erkend psychologisch fenomeen. Het gaat hier om het niet voldoen aan de basisbehoefte van verbondenheid. Evolutionair gezien had je vroeger meer kans om te overleven als je onderdeel uitmaakte van een groep. Het is een basisbehoefte, net zoals eten, drinken, warmte, onderdak. Je hebt elkaar nodig om te overleven, om jezelf voort te planten.”
Lees ook
Als vervanger van conferenties en cafébezoeken: dit houdt de exclusieve app Clubhouse in
Is het raar dat ik, en met mij anderen, me druk maak om een uitnodiging?
“Nee. Er niks mis met je als je het moeilijk vindt dat je niet bent uitgenodigd. Je hersenen worden geactiveerd vanuit die basisbehoefte tot verbondenheid. Merk je dat bij jezelf? Dan werkt je systeem dus goed. Als je terug in de tijd had geleefd, dan was je in ieder geval goed in staat om een plek in te nemen in een groep en daarmee had je dus ook je overlevingskansen groter gemaakt.”
Hoe houd je je hoofd koel als je niet bent uitgenodigd?
“Wat je kunt doen is kijken of je op een ander manier contact kunt maken met mensen waar je graag tijd mee doorbrengt. Heb je geen uitnodiging voor Clubhouse of geen iPhone? Probeer dan zelf iets leuks te organiseren zoals een online borrelavond met vrienden. Op die manier probeer je je basisbehoefte die getriggerd wordt toch te vervullen.”
Lees ook
Heb jij (of je kind) last van paniekaanvallen? Psycholoog Najla geeft advies
Is het niet een beetje flauw, dat buiten sluiten?
“Het is een marketingmiddel. Door schaarste wordt een product exclusief en dus aantrekkelijker. Daar wordt echt op ingespeeld. Je ziet dat er in coronatijd – waarin veel mensen thuis werken, er een avondklok is en je minder mensen thuis mag ontvangen – veel behoefte is aan contact. Dat staat echt onder druk en de makers van deze app spelen daar goed op in.”