De eerste 5G-zendmasten in Nederland zijn sinds dinsdag actief. Maar wat is het 5G-netwerk ook alweer? En is er nou wel of geen connectie met het coronavirus?

Op iedere hoek een antenne: dit moet je weten over het nieuwe 5G-netwerk
Super snel internet
Het 5G-internet is de vijfde versie van het mobiele netwerk in Nederland. Het wordt de komende jaren geïntroduceerd om ook in drukke gebieden hoge internetsnelheid te kunnen waarborgen. Denk aan online gamen en series kijken zonder vertraging. 5G heeft het doel om een reactietijd te behalen van tussen de één en tien milliseconde. Dat betekent dat je telefoon binnen maximaal tien milliseconde hoort te reageren, wanneer je bijvoorbeeld een video wilt afspelen.
De eerste tweeduizend zendmasten van VodafoneZiggo zijn nu actief in de Randstad, delen van Zuid- en Midden-Nederland en alle grote Nederlandse steden. Vóór eind juli komen daar nog duizend Vodafone-zendmasten in de rest van het land bij. Als je in gebieden komt waar 5G nog niet beschikbaar is, schakelt je smartphone automatisch over naar een 4G-verbinding. Niet alle toestellen kunnen 5G gebruiken. Tot nu toe hebben alleen de duurste modellen van Samsung, Oppo, Huawei en OnePlus die mogelijkheid.
Meer antennes
Het nieuwe netwerk heeft een grotere capaciteit dan het huidige. Daarnaast kan 5G over een kortere afstand informatie verzenden, schrijft EenVandaag. Daarom moeten er meer antennes worden geplaatst door heel het land. Het mobiele datagebruik blijft groeien waardoor antennes geavanceerder te werk moeten gaan. De zendmasten gaan straks hun gebruikers actief volgen en dan is die ontwikkeling hard nodig, schrijft NRC.
Lees ook
5G-groter dan groot? Kabinet wil veel meer 5G-masten in gemeenten
Controle
Tegelijkertijd zijn er zorgen van burgers of de straling van het 5G-netwerk schadelijk zou zijn. Agentschap Telecom van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, houdt in gaten of de 5G-radiotechniek aan dezelfde blootstellingslimieten voldoet als het huidige 4G-netwerk.
Een beetje opwarmen
Het is wetenschappelijk bewezen dat zendmasten en telefoons het lichaam ‘een beetje’ opwarmen, schreef NRC eerder. Maar Eric van Rongen, voorzitter van ICNIRP, zegt tegen de krant dat elektromagnetische velden van telecomtoepassingen onvoldoende energie bevatten om schadelijke effecten te veroorzaken. Elektromagnetische stralingen waarmee we binnenshuis te maken hebben, zijn veel sterker dan wat de zendmasten op publieke plaatsen afgeven.
Lees ook
Tot honderd keer sneller 5G-netwerk beschikbaar in 2020
Verschil
De radiofrequenties van een 5G-netwerk verschillen bijna niet van de frequenties die bij huidige mobiele netwerken worden gebruikt, schreef NRC. Het 5G-netwerk kan op z’n toppunt een frequentie bereiken van 26 GHz, zegt Agentschap Telecom. Dat is zo weinig, dat de elektromagnetische straling door de huid wordt tegengehouden en het lichaam niet warmer wordt.
Coronavirus
Ondanks dat al is aangetoond dat het coronavirus van mens op mens wordt overgedragen, zijn er tienduizenden mensen in Nederland die menen dat het 5G-netwerk het coronavirus zou kunnen verspreiden. En dat terwijl 5G niet anders is dan 3- of 4G volgens Monique Beerlage van Kennisplatform Elektromagnetische Velden en Gezondheid. “De zendsignalen en de frequenties zijn precies hetzelfde”, vertelt Beerlage aan LINDA.nl.
Vergelijking asbest
Toch blijven de angstige gedachten over de effecten hangen. Met name over wat voor schade het zou kunnen aanrichten aan het menselijk lichaam. De straling van mobiele telefoons wordt soms vergeleken met de schadelijke werking van asbest. Hierin staan verschillende partijen tegenover elkaar. Er zijn experts die de vergelijking snappen, maar anderen zeggen dat de vergelijking totaal overdreven is, schrijft NOS. Criticus Leendert Vriens stelt in EenVandaag dat de tabaksindustrie ook lang heeft volgehouden dat roken niet schadelijk is. Hij zegt dat het met asbest is gebeurd en nu ook met straling van mobiele netwerken aan de hand is.
Lees ook
Eerste Kamer houdt wetsvoorstel verbod asbestdaken tegen
Onderzoek
Of je er nou in gelooft of niet: al sinds 2006 wordt onderzoek gedaan bij groepen mensen naar het gezondheidseffect van het 5G-netwerk. Meerdere onderzoekers staan hier achter. Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer, concludeert dat straling onder de vastgestelde normen geen gezondheidseffecten veroorzaakt.