Vrouwen staan steeds vaker aan het hoofd van Nederlandse gemeenten. Van alle burgemeesters zijn er 101 vrouw – bijna dertig procent van het totaal. Maar wie zijn de vrouwen die de ambtsketting dragen?

Aantal vrouwelijke burgemeesters stijgt: deze burgermoeders banen de weg voor meer vrouwen
Volgens minister Kajsa Ollongren zijn het er in ieder geval nog niet genoeg.
Politieke wandelgangen
“Er moet wat te kiezen zijn”, zegt de minister van Binnenlandse Zaken tegen ANP. “En als vrouwen niet solliciteren, dan lukt het nooit.” Maar wil je de ambtsketting dragen, dan moet je de politieke wandelgangen al behoorlijk goed kennen. De meeste stedelijk leiders zijn al Tweede Kamerlid, wethouder of burgemeester geweest. Vrouwen staan daardoor eigenlijk al één nul achter, zegt Monique Leyenaar, hoogleraar politicologie aan de Radboud Universiteit tegen BNR. “Al die functies worden gedomineerd door mannen.”
‘Een vrouw met mannelijke trekjes’
Maar vrouwen moeten ook zelf meer lef tonen, vertelt de Zutphense burgemeester Annemieke Vermeulen aan BNR. “Veel vrouwen zijn veel te bescheiden. Dat zet je als vrouw meteen op achterstand.” En zestig uur werken én moeder zijn, dat willen veel vrouwen ook niet. Volgens Vermeulen moet je “eigenlijk een beetje een vrouw met mannelijke trekjes” zijn. De onderstaande vrouwen leiden drie van de grootste steden van Nederland in ieder geval met verve.
1. Femke Halsema, Amsterdam
Onze hoofdstad wordt alweer een jaar geleid door Femke Halsema. De oud-partijleider van GroenLinks is de eerste burgermoeder van Amsterdam. Nadat ze de Tweede Kamer verliet, was Halsema eerst nog werkzaam als freelance journalist, bestuurder en tv-maker en schreef ze onder andere artikelen voor de Volkskrant en de Correspondent. Na het overlijden van Eberhard van der Laan had ze grote schoenen te vullen. Maar ondanks de nodige brandjes – haar zoon op de voorpagina van De Telegraaf en landelijk commentaar op de Amsterdamse eigenwijsheid rond het boerkaverbod – gaat dat haar goed af.
2. Annemarie Penn- te Strake, Maastricht
Annemarie Penn – te Strake bewijst dat politieke ervaring helemaal geen vereiste is. De eerste vrouw die Maastricht leidt, staat echt boven de partijen want ze is partijloos. De jurist was eerder vicepresident en hoofdofficier van justitie bij de Rechtbank van Maastricht. Ze maakte ook een uitstapje naar Den Haag als procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie. Dat klinkt allemaal heel serieus, maar tijdens carnaval was Penn- te Strake niet te beroerd voor een Trump-imitatie. Daarnaast zet de burgermoeder zich momenteel met hart en ziel in om het songfestival naar de Maasstad te halen.
3. Pauline Krikke, Den Haag
Den Haag is niet de eerste stad die onder leiding staat van VVD’er Pauline Krikke: eerder had ze Arnhem onder haar hoede. Ook was deze politieke vakvrouw lid van de gemeenteraad van Amsterdam, wethouder én senator in de Eerste Kamer. Toch had ze het in de hofstad niet altijd gemakkelijk. Toen de vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp uit de hand liepen, vond de gemeenteraad haar niet altijd even doortastend. Fans noemen de burgemeester juist een sterke verbinder met het hart op de tong.
Lees ook
Joyce Vermue (34) is jongste burgemeester van Nederland ‘Ik ben gekozen om mijn competenties’