Het is eindelijk zo ver: de internationale bestseller ‘Women Don’t Owe You Pretty’ van Florence Given is verkrijgbaar in het Nederlands.
Wij zijn gaan lezen en zetten de zes belangrijkste lessen op een rijtje.
Bestverkocht
In 2020 bracht de 20-jarige Florence Given haar eerste boek uit en wat meteen een wereldwijd succes werd. In Women Don’t Owe You Pretty moedigt de feminist haar ‘lezers aan om de verhalen in twijfel te trekken die hen weerhouden van zelfacceptatie, eigenliefde en kracht.’ Je zou het een gids tot het moderne feminisme kunnen noemen. Nu de Nederlandse versie is verschenen, willen wij er achter komen waarom de wereld er zo razend enthousiast over is.
Meer leren
Ook wij leren nog dagelijks bij wat er anders kan en hoe we onszelf leren accepteren en liefhebben. Wij zetten de zes belangrijkste learnings uit het internationale succesboek voor je op een rijtje. Maar lees het ook zeker zelf, jij slaat misschien wel aan op andere onderwerpen.
Jij bent de liefde van je leven
In een wereld die vrouwen vertelt dat ze ‘ijdel’ zijn op het moment dat ze aangeven van zichzelf te houden, kan het lastig zijn zelfliefde te voelen, ervaren en accepteren. Door het vanuit een ander perspectief te bekijken kunnen we werken aan de relatie die we met onszelf hebben, zonder onze pijnpunten op anderen te projecteren. Jij bent namelijk de liefde van je eigen leven en in een relatie zou je een ander ook aanmoedigen het beste van zichzelf te zien. Waarom doe je dat niet bij jezelf?
‘Meisjes houden niet van sex.’ Hoe lang wordt ons dit al verteld? Dit narratief zorgt ervoor dat in een heteroseksuele relatie het plezier van de man boven dat van de vrouw wordt geplaatst. Deze denkwijze normaliseert het idee dat wij ‘passieve deelnemers’ zijn in de slaapkamer, en niet mensen die evenveel van de ervaring horen te genieten. Dit zorgt er ook voor dat vrouwen met regelmaat een orgasme faken. (Kleine reminder dat de orgasme-kloof very real is.) Maar het overslaan of nabootsen van jouw hoogpunt is zonde van je tijd en geeft het signaal af dat je akkoord gaat met de onderwaardering van jou als persoon en vrouw. Dat doen we niet meer, dus leer wat je lekker vindt. En als je partner je niet naar een O-moment kan brengen, neem dan het heft in eigen handen.
Weg met dat voetstuk waar je anderen op plaatst
We hebben het allemaal weleens (of meerdere keren – no judgement) gedaan: iemand op een voetstuk geplaatst. Maar door dit te doen geef je de ander een teken dat je ze hoger plaatst dan jezelf. Daarnaast houd je er bepaalde verwachtingen op na, waar zij op hun beurt aan willen voldoen. Van welke kant je het ook bekijkt, die verhoging is nergens goed voor. Leer hoe je het voetstuk wegwerkt, door de kwaliteiten in jezelf te vinden (of ontwikkelen) die je in een ander bewondert.
De ‘male gaze’ is niet jouw probleem
“Ik heb een verwarrende relatie met mijn lichaam; er zijn momenten dat ik het gevoel heb dat het niet aan mij toebehoort. Even vaak zijn er momenten dat ik me oprecht niet veilig voel in mijn eigen lichaam“, schrijft Florence. Haar gevoelens zijn toe te schrijven aan de jarenlange ‘male gaze’ waar ze onder gebukt gaat. Maar iedereen die hiermee te maken heeft zal merken dat deze ‘lens’ je slechts uitgeput en met een lege bankrekening achterlaat. Je bent niet op de wereld gezet voor het entertainment of het plezier van mannen, knoop dat in je oren. Vind je weg naar interesses en uitingen vanuit je eigen perspectief.
Intimiderend of geïntimideerd?
Je geïntimideerd voelen heeft niet zoveel te maken met het gedrag van anderen als de projectie van jezelf. Op het moment dat jij niet lekker in je vel zit, kan bijvoorbeeld een opmerking op een bepaalde manier binnenkomen die je intern in elkaar doet krimpen. Door je authentieke zelf te zijn én te blijven, zul je merken dat iedereen aan projectie doet, maar de boodschap op een andere manier bij je binnenkomt. Daarnaast leer je erkennen welke gevoelens en gedachtes van jezelf zijn en welke tot je gesprekspartner toebehoren.
Misschien is het meer dan een girl crush
Heteroseksualiteit is er zo in gestampt door de jaren heen, dat het soms moeilijk kan zijn om toe te geven dat die vrouw waar je toch graag mee omgaat en met bepaalde verlangens naar kijkt, meer is dan een girl crush. Het aan jezelf (en eventueel anderen) toegeven dat je op meer dan een gender valt, geeft je een vrij gevoel. Wat meer ruimte overlaat om daadwerkelijk lief te hebben, ongeacht de aanduiding in het paspoort of die zij zichzelf hebben gegeven.