De rekening splitten. Noem ons Nederlands, maar soms kom je er niet omheen – vooral als het om daten of relaties gaat. Maar hoe pak je dit aan? Vooral als er een verschil in salaris of verwachtingen is?
Veronique Estié geeft ons deze week tips.
Awkward
Daten. We houden ervan. Vooral als het een blijvertje blijkt, zijn het de fijnste avonden. Maar, er is één moment dat je simpelweg niet kunt ontwijken: het moment dat die bon op tafel ploft. Je date pakt ’m vlot op en rekent af. Romantisch! De tweede date? Word je weer getrakteerd. “Nah, wat lief!” Maar bij date drie wil jij de boel oppakken, en voor je het weet is het alweer gefixt. Oké, nu begint het toch een beetje ongemakkelijk te voelen. Niet omdat je date iets verkeerd doet, maar omdat een gevoel van twijfel je bekruipt. Jij kan ook gewoon betalen. Hoe kaart je dit aan zonder dat het awkward wordt? En wat is een eerlijke methode?
Onderzoek en overleg met elkaar
In het begin voelt het nog casual. Als iemand de sushi aanbiedt, prima. Zeker als je bank-app nog rood uitslaat van dat impulsieve weekendje weg, komt deze traktatie goed van pas. Maar te vaak in dit soort momenten meegaan creëert een soort rolverdeling, en dat is nou óók weer niet de bedoeling. Jij kunt prima een rondje geven – sterker nog: je wíl dat. Het is leuk om de ander te verwennen, zeker als je verliefd bent. En gelukkig geldt hier: er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Want dit topic is méga persoonlijk. Wat de één ziet als romantisch, voelt voor de ander misschien ongemakkelijk. Dus, zodra de volgende bon op tafel komt, open jij het gesprek. “Ik waardeer het dat je zo vaak betaalt, maar ik trakteer jou ook graag een keer.” Voilà: het topic ligt op tafel. Daarna onderzoek je wat voor jullie werkt in de toekomst tijdens het daten. Meteen een goede relatietest trouwens, want open over geld kunnen praten samen? Major green flag.
Oké, er bestaat dus geen one-size-fits-all methode als het gaat om wie de rekening betaalt. Het hangt af van factoren zoals inkomen, karakter en gedragsvormen. Zolang je het niet bespreekt, zit er een roze olifant tussen jullie in. En hoe langer die blijft hangen, hoe ongemakkelijker het wordt. Misschien dacht de ander juist dat jij verwachtte dat alles geregeld werd, terwijl jij enkel dacht: ik wil ook eens wat doen. Of andersom. Die verwarring voorkom je door gewoon een keer het gesprek te starten. Niet met een Excel-sheet, maar gewoon: eerlijk, luchtig en met liefde. Zoals jullie relatie bedoeld is.
Verdelen zonder tikkies
Maar heb je wat hulp nodig om een fijne methode te vinden die bij jullie past, zonder dat je aan de slag moet met tikkies die de vibe killen? Geef ik je graag een paar ideeën waarmee je verder kunt. Een klassieke vorm van rekeningen betalen is de 50/50 split. Sommigen, vooral nuchtere Nederlanders, vinden dit geen probleem. Ik hou van romantiek, en vind het dus iets té nuchter. Het is nou eenmaal leuk om soms mee uitgenomen te worden en je even speciaal te voelen. Dat vindt jouw date of partner vast ook. Je kan er daarom ook voor kiezen om het betalen af te wisselen. Om en om zegmaar. Het risico is dan wel dat de een soms aanzienlijk meer betaalt dan de ander, dus hou in grote lijnen dan een beetje bij wie welke bon afrekent. Verdient de één aanzienlijk meer dan de ander? Dan kan je alsnog afspreken elkaar te blijven trakteren, maar kies je er bijvoorbeeld voor dat de grootverdiener het dinertje in dat wijnbarretje aftikt, en jij je meer richt op de koffietjes buiten de deur. Of andersom. Zo blijft het romantische gebaar in leven, en blijf je beiden financieel gezond.
Met succes een weekendje weg
Zijn jullie op het punt dat je samen een weekendje (of zelfs een week) weg wil? De ultieme rela-test. Naast dat je 24/7 samen bent én een badkamer moet delen, komen er nogal wat kosten bij kijken. Mijn vriend en ik reizen veel. Onze aanpak? Een van ons heeft een aparte debit-creditcard rekening geopend, die alleen op vakantie gebruikt wordt. Er zijn veel aanbieders waar je alleen een app hoeft te downloaden, en daarmee al een virtuele kaart kunt bemachtigen. Als de vacay begint, storten we beiden evenveel op die kaart. Tijdens de vakantie wordt alles betaald met die pas, van de etentjes en taxi’s tot de sangria’s op het strand. Is de rekening vroegtijdig leeg? (Guilty) Dan storten we beiden weer wat bij. Is er bij thuiskomst nog geld over? Verdelen we het bedrag en zetten we de rekening weer op nul. Oh, en deze aanpak is ook mogelijk met cash geld. In dat geval deel je samen één portemonnee en halen jullie steeds tegelijkertijd geld uit de muur. Geen bonnetjes bewaren, wie-betaal-wat uitrekenen of reminders sturen. Nee, gewoon: gezelligheid en rust op vakantie. Genieten van elkaar, zoals het hoort.