De illegale app Popcorn Time was jarenlang de grootste concurrent van Netflix. Na ruim acht jaar kijkers op onwettige wijze van films en series te hebben voorzien, gooien ze nu de handdoek in de ring.
Dit maken de ontwikkelaars bekend.
Concurrentie
De eens populaire app Popcorn Time is stopgezet. Het programma maakte het op een illegale manier kijken naar films en televisieseries bijna net zo gemakkelijk als gebruik van Netflix. Een paar jaar geleden waarschuwde de streamingdienst nog voor de opkomst van Popcorn Time in een financieel verslag.
“Piraterij blijft een van onze grootste concurrenten”, zei Reed Hastings, topman en mede-oprichter van Netflix, in 2015. Popcorn Time werd in 2014 geïntroduceerd. De dienst werd binnen een jaar een van de populairste manieren om op een illegale manier toegang te krijgen tot onder meer films.
Popcorn Time
De software maakte het met links mogelijk voor gebruikers om films of series met elkaar te delen. De makers verlieten de dienst kort na de introductie, maar de code van de app was beschikbaar voor andere ontwikkelaars en die brachten nieuwe versies uit. De groep achter de app mailde verslaggevers van onder meer financieel persbureau Bloomberg dat Popcorn Time is stopgezet. De reden is niet bekendgemaakt.
Piraterij
Filmpiraterij is nog steeds een probleem voor Hollywood. Dat is erger geworden tijdens de coronapandemie, omdat bioscopen vanwege lockdownmaatregelen tijdelijk gesloten waren en films rechtstreeks werden uitgebracht op streamingdiensten. Filmstudio’s spannen geregeld rechtszaken aan tegen websites en apps die illegaal downloaden of kijken van films mogelijk maken zoals Popcorn Time en The Pirate Bay.
Streaming
Nu de app wegvalt, springen verschillende streamingsites in het gat. Al is het goed om te onthouden dat ook het streamen van films en series in Nederland illegaal is. Volgens Stichting Brein wordt bij het streamen een tijdelijke kopie gemaakt. Waardoor kijkers zich dus schuldig maken aan piraterij. Wereldwijd worden uiteenlopende straffen opgelegd voor down- en uploaders van dergelijke content. In Nederland riskeert de laatste groep een geldboete die kan oplopen tot 12.500 euro.