Je hebt een week vol leuke dingen gepland staan, maar beseft net dat je ongesteld moet worden. Dat is balen. Je kunt ervoor kiezen de pil door te slikken. Maar wat gebeurt er dan eigenlijk met je lichaam en waarom werkt dit niet bij iedereen?
LINDA.meiden praat met gynaecoloog Manon Kerkhof van het vrouwencentrum Curilion in Haarlem over wat er gebeurt bij het doorslikken en waarom sommige vrouwen alsnog een doorbraakbloeding krijgen.
Dit artikel is onderdeel van het LINDA.meiden-dossier over anticonceptie. Meer weten?
anticonceptie dossier
Wat gebeurt er met je lichaam als je de pil gebruikt?
“De pil is een combinatie van de hormonen oestrogeen en progestageen. Door de pil te slikken leg je je eigen cyclus stil waardoor je geen eisprong krijgt en dus niet zwanger kan worden. Oestrogeen zorgt ervoor dat je een voorspelbare menstruatie krijgt en progestageen beschermt je tegen een zwangerschap. De pil neemt dus je cyclus over; je hebt geen natuurlijke cyclus, maar een ‘pilcyclus’.
Hierbij krijg je in de stopweek een onttrekkingsbloeding, omdat je op dat moment even stopt met de hormonen. Het lijkt op een natuurlijke cyclus, maar dat is het niet. Het hebben van de bloeding heeft dan ook geen gezondheidsvoordeel, want je hoeft niks te reinigen. Er is namelijk geen opgebouwd baarmoederslijmvlies.”
Wat doet het met je lichaam als je de pil doorslikt?
“In principe gebeurt er niet veel. Je kunt de pil doorslikken, want de menstruatie die je hebt is al nep. Doe dit alleen als je je daarbij goed voelt. Je voelt je vrijer, want je kunt je cyclus reguleren. Veel vrouwen hebben in de stopweek stemmingswisselingen of migraine en als je doorslikt heb je daar geen last van. Je hormoonspiegels zijn met doorslikken namelijk heel stabiel.”

Hoelang kan je de pil doorslikken?
“Het maakt niet uit hoelang je de pil doorslikt. Uit Brits onderzoek blijkt dat het veilig is om de pil door te slikken, maar op een gegeven moment kan er wel een doorbraakbloeding optreden. Bij de meeste vrouwen is dit na twee of drie pilstrips. Als het bloedverlies echt doorbreekt, is het handiger om even te stoppen. Sommigen vrouwen krijgen nooit een doorbraakbloeding. Deze vrouwen hebben geluk en kunnen zo lang doorslikken als ze willen.”
Wanneer moet je een stopweek inlassen?
“Je moet stoppen op het moment van een doorbraakbloeding. Je baarmoeder houdt het baarmoederslijmvlies niet meer goed vast. Hierdoor krijg je toch een bloeding. Op dat moment stop je met het slikken van de pil en las je de stopweek in. Deze week duurt maximaal zeven dagen. Daarna kun je weer beginnen met het slikken van de pil. Let erop dat als je later dan zeven dagen de pil neemt, je niet 100 procent meer bent beschermd tegen een zwangerschap.”
Kan doorslikken schadelijk zijn voor je lichaam?
“Voor zover we weten is het niet schadelijk voor je lichaam. Er zijn tot nu toe geen negatieve effecten bekend van het doorslikken van de pil.”
Verandert er iets aan de bescherming tegen een zwangerschap als je de pil doorslikt?
“Nee, doorslikken is zelfs veiliger. Uit onderzoek blijkt dat dagelijks de pil slikken het beste is om te doen. Sommige vrouwen vergeten namelijk om te herstarten na zeven dagen. Hierdoor ben je niet meer beschermd tegen zwangerschap. Daarnaast is de kans op een zwangerschap het hoogst in de eerste week na de menstruatie.”
Sommigen vrouwen krijgen gelijk een doorbraakbloeding als ze de pil doorslikken. Hoe kan dat?
“Het lukt niet altijd bij alle vrouwen. De pil is in dat geval niet sterk genoeg om de doorbraakbloeding in de cyclus te voorkomen. Hierdoor laat het baarmoederslijmvlies makkelijker los. Je ongesteldheid niet kunnen uitstellen met de pil is simpel gezegd gewoon pech.”
Dit artikel verscheen eerder op onze site.
