De carrièreladder beklimmen on your own terms: in ‘MEIDEN aan de macht’ spreken we mensen met de leukste, spannendste en bijzonderste banen. Deze keer: regisseur en scenarioschrijver Leila Sahir (32).
Leila is regisseur en schrijver: 'Je moet op het juiste moment op de juiste plek zijn'
Haar eerste speelfilm Love Me, Love Me Not wordt op Internationale Vrouwendag uitgezonden op televisie.
Leila in het diepe
Als kind droomt regisseur en scenarioschrijver Leila al van een carrière in de filmwereld. “Destijds wilde ik actrice worden, omdat ik nog geen idee had van de wereld achter de schermen. Ik gaf acteren een kans, maar dat was niets voor mij. In plaats daarvan hielp ik op mijn achttiende mee bij een theaterfestival. Daar zagen ze mijn talent voor schrijven en gooiden ze me in het diepe. Toen dacht ik: wacht eens even dit is het! Dit is wat ik wil doen.
Ik maakte mijn eerste korte film en studeerde Regie in Brussel. Toen ik die opleiding had afgerond, ging ik door naar Amsterdam om daar een opleiding Scenario te volgen. Om bij deze studies toegelaten te worden, heb je niet alleen talent, maar ook veel geluk nodig. Dit komt doordat er vaak maar een beperkt aantal plekken beschikbaar is. Veel talentvolle mensen redden het niet omdat ze niet op het juiste moment op de juiste plek zijn. Ik had dat gelukkig wel. Hoe ik opviel? Ik denk altijd dicht bij mezelf ben gebleven.”
Onzekerheid filmwereld
Ook connecties zijn volgens Leila essentieel in de filmwereld. In haar derde studiejaar ontmoet ze acteur (maar ook schrijver en producent) Achmed Akkabi. “Samen met hem heb ik de serie Sihame voor de NPO ontwikkeld. Daar werd ik uiteindelijk hoofdschrijver van. Sinds die serie heb ik eigenlijk altijd werk gehad.”
Toch blijft de onzekerheid in de Nederlandse filmwereld altijd een ding voor Leila. “Het is een fantastisch beroep, maar het is heel moeilijk om ervoor te zorgen dat je iets mag maken. Je werkt van project naar project en moet steeds opnieuw worden uitgekozen. Wil je een speelfilm maken? Dan moet je een aanvraag indienen bij het Nederlands Filmfonds, waar je lang niet de enige bent met een idee. Bij streamers en omroepen werkt dat net zo: het hangt er maar net vanaf of ze op dat moment op zoek zijn naar het soort serie dat jij wil maken.”

Seksueel geweld
Inspiratie haalt regisseur en scenarioschrijver Leila uit alles wat in de wereld speelt. “Als ik iets belangrijk vind, ontstaan daar vanzelf ideeën over.” Met Love Me, Love Me Not stelt ze seksueel geweld centraal. “Ik had nog nooit een film of serie gezien die echt weergaf wat voor impact zo’n trauma heeft. Veel mensen vragen zich af: waarom zeggen slachtoffers niets als het gebeurt? Waarom komen ze pas jaren later naar buiten? Ik wilde laten zien hoe complex dat is.
De film is gebaseerd op eigen ervaring, maar het verhaal is volledig fictief. De gevoelens en worstelingen waar Ines (het hoofdpersonage) mee te maken heeft, ken ik wel. Dat maakt deze film bijzonder. Maar ik wilde dit onderwerp vooral bespreken omdat ik denk dat dat maatschappelijk nodig is, niet omdat ik het zelf heb meegemaakt.”
Met haar film wil Leila een ander beeld schetsen van slachtoffers van seksueel geweld. “Vaak worden ze neergezet als teruggetrokken, bange mensen. Soms is dat zo, maar er zijn zoveel andere manieren waarop trauma zich kan uiten. In mijn film heeft het hoofdpersonage bijvoorbeeld veel seks – dat kan ook een copingmechanisme zijn. Veel slachtoffers herkennen dat niet eens bij zichzelf.”
Vriendinnenfilm
Ondanks het zware thema is Love Me, Love Me Not vooral een luchtige, grappige film. “Het is opgezet als een clichématige vriendinnenfilm. Ik wilde laten zien dat je ook met een zwaar onderwerp een leuke film kan maken. Het hoeft niet altijd loodzwaar te zijn om impact te maken.”
Naast het thema misbruik is de film van regisseur en scenarioschrijver Leila ook een ode aan vriendschap. “In onze samenleving wordt romantische liefde vaak op een voetstuk geplaatst, maar voor mij zijn vriendschappen net zo belangrijk – misschien zelfs belangrijker. Steeds meer mensen zijn single. Sommige mensen vinden dat fijn, anderen niet. Maar het is belangrijk om te laten zien dat je ook zonder romantische relatie diepe en waardevolle relaties kunt hebben.”
Internationale vrouwendag
Dat de film op Internationale Vrouwendag wordt uitgezonden, voelt voor Leila als een eer. “Het is een belangrijke dag voor vrouwen en mannen. Helemaal in deze tijd, waarin wereldwijd de vrijheid van vrouwen steeds meer wordt ingeperkt. Dat gevaar ligt ook hier op de loer als je ziet hoe onze politiek steeds meer invloeden uit Amerika overneemt.”
De film ‘Love Me, Love Me Not’ is zaterdag 8 maart om 22.00 uur te zien op NPO 3 of via NPO Start.
