We get it: iemand heeft je iets geflikt, je bent boos en vervolgens besluit je jouw verhaal (met foto’s) online te gooien. Met andere woorden: je exposet iemand. Maar mag je dat zomaar doen?
“Tot op zekere hoogte mag je best dingen zeggen”, zegt jurist Charlotte Meindersma.
Exposen
Social media is een plek waar jij álles op kunt zetten. Of het verwijderd wordt door het kanaal omdat het tegen de richtlijnen is, is het volgende. Op platformen als TikTok zie je steeds vaker accounts die iemand willen exposen, om welke reden dan ook. Bijvoorbeeld omdat iemand over een grens is gegaan of iemand is vreemdgegaan.
“Het is niet zo dat je geen negatieve dingen op social media mag zeggen”, legt Meindersma uit. “Kijk vooral uit hoe ver je gaat. Want hoe verder je gaat, hoe meer je het moet onderbouwen. Het gaat er ook om hoe belangrijk het is dat anderen het te weten komen. Als je een persoon deelt voor wie mensen moeten oppassen, omdat diegene bijvoorbeeld nepproducten verkoopt, mag je meer. Dat komt omdat het dan een waarschuwende functie heeft.”
Beschuldigen
Soms lijkt het alsof je alles maar online kunt gooien, maar ook daar is een regel voor. Meindersma vertelt dat je altijd een afweging moet maken tussen jouw belang om het te delen en de gevolgen voor een ander. “Als hetgeen wat jij beweert zometeen niet klopt, is dat heel heftig voor die persoon. Wanneer je iets niet goed kunt bewijzen, mag je het eigenlijk niet delen.”
Je kan iemand dus niet zomaar beschuldigen van een strafbaar feit, zoals aanranding of mishandeling. “Pas als je zeker weet dat die persoon het expres deed, kun je het delen. Maar dan moet je er ook meer over vertellen, bijvoorbeeld dat je aangifte hebt gedaan. Anders heeft diegene geen kans om zichzelf te verdedigen. Met foto’s moet je altijd voorzichtig zijn.”
Gevolgen
Er kunnen ook consequenties aan zitten voor de persoon die het deelt. “Als iets wel klopt, maar je het online zet om iemand zwart te maken, noemen we het smaad. Daar kan de ander aangifte tegen doen. En als je iets deelt waarvan je niet zeker weet of het waar is, heb je te maken met laster. Daarvoor kan de politie achter je aan komen.”
Ben jij zelf de dupe van exposing? “Dan kun je contact opnemen met het platform waar het op staat om het te verwijderen”, adviseert de jurist. “Maak er sowieso goede screenshots van. Je kunt contact opnemen met de persoon die jou zwartmaakt of een melding maken bij het platform. Dan wordt het door Instagram of TikTok verwijderd.”
Nog een kleine sidenote van Meindersma: “Je mag best je mening over anderen vertellen, maar kijk uit dat het geen online pesten wordt. Houd altijd rekening met wat anderen ermee kunnen doen.”