Zou je liever aan de wc-bril likken of een slok nemen uit je eigen drinkfles? Grote kans dat je voor dat laatste kiest. Toch blijkt uit onderzoek dat de eerste optie een stuk hygiënischer is.
Teiltje please: je drinkfles is 40.000 keer viezer dan je wc-bril
Maar, geen stress: LINDA.meiden vertelt hoe je die van jou schoon kunt houden.
Vieze feitjes
Ben jij ook trotse eigenaar van een herbruikbare drinkfles? Haal dan even goed adem voordat je verder leest. Want volgens een onderzoek van WaterFilterGuru bevat onze drinkfles: vijf keer meer bacteriën dan een computermuis, veertien keer meer dan een voerbak voor honden én als klap op de vuurpijl: 40.000 keer meer dan een wc-bril. Ja, je leest het echt goed.
Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat 62 procent van de mensen hun fles minstens één keer per dag schoonmaken. Een kwart doet dit slechts een paar keer per week en 13 procent wast hun fles maar een paar keer per maand (oef).
Gevolgen
Via je waterfles kun je ongemerkt bacteriën binnenkrijgen die zich daarin vrolijk hebben vermenigvuldigd. En ja, daar kún je in sommige gevallen ziek van worden. Denk aan klachten als diarree of infecties. Maar geen reden tot paniek: arts-microbioloog Edmée Bowles vertelt aan Radar dat het risico voor gezonde mensen vrij klein is.
“Je moet het gevaar niet overdrijven”, legt hij uit. “De kans dat je daar ziek van wordt is voor gezonde mensen relatief klein, maar het is wel onsmakelijk om elke keer een slok met bacteriën op te drinken.” Gelukkig beschermt ons lichaam ons. Zodra je het water doorslikt, belanden de bacteriën in je maag en daar wacht het maagzuur, dat de meeste indringers meteen onschadelijk maakt. “Bij gezonde mensen zal de kans dat je iets oploopt van je flesje klein zijn”, zegt Bowles.
Schoonmaken
Volgens Amy Johnston, voedselveiligheidsexpert aan de Universiteit van Minnesota, is dagelijks schoonmaken écht belangrijk. Dit kun je het beste doen met heet water en afwasmiddel – of gewoon in de vaatwasser als je fles daarvoor geschikt is. Wanneer je er iets anders dan water uit drinkt (zoals limonade, sportdrank of iets met een smaakje), is het slim om je fles af en toe ook te desinfecteren. Dat kan bijvoorbeeld met kokend heet water (minstens zestig graden), en dan het liefst met wat azijn of baking soda erbij. Vooral de dop, het tuitje of het rietje moet goed onder handen worden genomen, want juist daar hopen bacteriën zich graag op. Als je drinkfles een smalle opening heeft, kun je het best een speciale flessenborstel aanschaffen.
Amy raadt ook aan om je fles na het schoonmaken volledig te laten drogen aan de lucht. Dat helpt schimmelvorming voorkomen.
Beste drinkfles
Je vraagt je nu vast af welke drinkfles de ‘veiligste’ optie is. De beste keuze is een RVS-fles. Roestvrij staal is veilig, lekt geen schadelijke stoffen (ook niet bij hete dranken) en is makkelijk schoon te maken. Bacteriën hechten zich bovendien minder snel aan het gladde oppervlak.
