Zit jij eraan te denken een nieuwe piercing te laten zetten? Dan poppen er vast genoeg vragen op. Welke misvattingen over piercen zijn er en wat is nou waar?
LINDA.meiden spreekt verschillende piercers én een dermatoloog om alle feiten en fabels op een rij te zetten.
Piercing zetten
Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Want waar doe je goed aan als het gaat om een piercing en je huid? Dermatoloog Marjolein Leenarts vertelt: “Volg altijd eerst het advies op van je eigen piercer als het gaat om de verzorging na het zetten. Daarnaast is het sowieso belangrijk dat als je je piercing aanraakt, je altijd schone handen hebt. Was daarnaast de plek één keer per dag met een PH-neutraal en parfumvrij product en maak het daarna goed droog. Als je ziet dat het gaat ontsteken – rood, pijnlijk of bloeden – ga dan altijd naar de huisarts.
Piercer Dominique van Piercing Boutique Nijmegen zegt het volgende: “Het is per gebied heel verschillend hoe je er het beste mee om kan gaan, maar het is vooral belangrijk dat je er de eerste zes maanden niet op gaat liggen en de eerste zes tot acht weken niet gaat zwemmen in een zwembad. In een schone zee kan wel.”
Hoe maak je ‘m op de juiste manier schoon?
Dominique: “Het klinkt je waarschijnlijk bekend in de oren, maar maak je piercing goed schoon met Unicura zeep. Was eerst zelf goed je handen en laat daarna de zeep over de plek glijden. Zorg er goed voor dat je al het sop wegspoelt en gebruik ook geen zilvershampoo bij je piercing. Daar zitten veel chemicaliën in die niet goed zijn voor je wond, met als mogelijk gevolg een ontsteking.
Een piercer van Piercing Works Amsterdam is het hiermee eens, maar geeft nog een andere goede tip: “Het beste kun je de piercing elke dag even laten weken in een zoutbadje – die je zelf kan maken – voor vijftien minuten of langer. Bij piercings waar je te maken hebt met lichaamsvloeistoffen zoals bij een daith is het handig om één keer in de week met een wattenstaafje het vuil eruit te halen.”
Wel of niet aan een piercing draaien?
Soms wordt geadviseerd aan de piercing te draaien tijdens het schoonmaken. Op die manier zorg je ervoor dat de piercing niet aan je lichaam vastgroeit. Toch is dit niet de bedoeling volgens beide piercers. Dominique: “Je moet er niet aan draaien, daarmee haal je de wond elke keer weer open. Bovendien heb je dan langer kans op ontstekingen.”
Piercings Works Amsterdam: “Een zeezoutoplossing doet genoeg zijn werk. Daarvan komt de piercing al los van de huid en reinigt het goed.”
Kun je olie gebruiken om je piercing sneller te laten helen?
“Ik raad dat niet aan. Door olie of crèmes op de wond te smeren kan de wond niet ademen en gaat-ie dicht zitten. Dit zorgt weer voor meer infecties”, aldus Dominique.
Piercings Works Amsterdam: “In principe kun je een olie zoals tea tree gebruiken om je genezingsproces een handje te helpen. Maar iedereen reageert anders op een bepaald product. Je kan er namelijk een allergische reactie op krijgen. Daarom blijven wij altijd bij producten op basis van zeezout.”
Volgens dermatoloog Leenarts hebben tea tree olie en castor olie waarschijnlijk wel antibacteriële eigenschappen. “Maar als een wondje ontstoken is kun je beter gewoon naar de dokter gaan. Zo nodig kan er een antibioticazalf of antibiotica in pilvorm worden voorgeschreven.”
Kun je na het piercen gelijk een ringetje in doen?
Dominique: “Persoonlijk vind ik een staafje beter, dit raad ik ook altijd aan. Dat komt doordat een ringetje voor meer frictie zorgt met een mogelijke ontsteking tot gevolg.”
“Ik raad het ook af”, aldus Piercings Works Amsterdam. “De meeste piercings gaan na het zetten zwellen en een ringetje kan de ruimte beperken voor de zwelling. Daardoor kan de wond sneller ontsteken.”
Is het mogelijk een piercing te laten schieten in plaats van te piercen?
“Dat is heel erg af te raden. Met een schietapparaat gaat er een bot voorwerp door bijvoorbeeld je kraakbeen. Dit kan voor frictie zorgen. Met piercen wordt er een klein stukje huid of kraakbeen uit gehaald en maakt het plaats voor het sieraad. Dat werkt beter”, zegt Dominique.
Piercings Works Amsterdam: “Als je gaat schieten in kraakbeen is er een kans dat het kraakbeen beschadigt waardoor de kans groter dat het niet normaal geneest.”
Advies
Wat is nu het overkoepelende advies? Volgens dermatoloog Leenarts is het belangrijk de plek goed schoon te houden, om zo een ontsteking te voorkomen. Gebeurt dat toch? Dan hoeft je nieuwe piercing er niet meteen uitgehaald te worden. Een goede behandeling is wel belangrijk, anders kan er een abces ontstaan.
Soms worden huidklachten rondom een piercing veroorzaakt door een allergische reactie. “Bijvoorbeeld door het metalen sieraad. Soms is het lastig onderscheid te maken tussen die twee. Een allergische reactie jeukt vaak, een infectie is pijnlijk. Blijk je allergisch te zijn voor je piercing? Dan zit er niks anders op dan ‘m te verwijderen.”