Wist jij dat je in het vliegtuig een groot deel van je smaak verliest? Bepaalde etenswaren kun je vanwege de smaak, en het effect dat het heeft op je lichaam in de lucht, beter skippen.

Is tomatensap echt lekkerder in de lucht? Zo selecteert KLM de eet- en drinkopties aan boord
Ad Visbeen, Food Specialist bij KLM, vertelt ons alles over eten in de cabine.
Verschillende smaken
“Vliegen op zichzelf, dat heeft al een bepaald effect op je lichaam”, vertelt Ad. “Dat komt door de luchtvochtigheid en luchtdruk. De luchtdruk is namelijk veel lager aan boord. Daardoor proeven sommige smaken anders dan op de grond. In de lucht verlies je zo’n 20 tot 30 procent van je smaak. Oftewel, zoet proeft minder zoet en zout minder zout.”
Om die reden werd er vroeger vaak extra zout of suiker toegevoegd aan vliegtuigmaaltijden. “Dat is inmiddels achterhaald. Door aangepaste technieken kijken we nu naar wat we kunnen toevoegen qua smaak, zonder dat dat zout wordt. Bij oude vliegtuigen was de luchtdruk zo hoog dat het verschil in smaaksensatie veel groter was dan nu. Als je in die tijd een gerecht bestemd voor in de cabine op de grond ging proeven – dan was dat echt véél te zout.”
Umami
Gelukkig vertelt Ad dat er ook smaken zijn die wél overeind blijven. Dat is bitter, zuur én umami. “Het umami-effect is een smaak die je niet echt kunt definiëren – een soort vijfde smaak eigenlijk. Hieronder vallen bijvoorbeeld paddenstoelen, tomaten, zeewier of sojasaus.”
“Aan boord wordt hier ook veel gebruik van gemaakt”, vervolgt de Food Specialist. “Zo zie je veel gerechten met kaas en tomaat, maar ook veel kruiden en specerijen. Een curry of een vegetarische maaltijd die goed op smaak is gebracht met specerijen, is meestal erg populair. De klassieke pasta met tomaat en kaas doet het ook altijd goed.”
Kool en aaibare dieren
Sommige etenswaren kun je tijdens een vlucht beter vermijden. Bijvoorbeeld kool: “Koolsoorten zorgen voor gasvorming”, legt Ad uit. “Omdat de luchtdruk in de cabine lager is dan op de grond, is er sowieso al meer gasvorming in je lichaam. Kool versterkt dat effect, dus dat laten we nooit terugkomen in onze maaltijden.” Om die reden worden ook ingrediënten als ei en knoflook zo veel mogelijk beperkt in vliegtuigmaaltijden. Niet alleen voor je eigen comfort, maar ook voor de neus van je medepassagier.
Wat wel vaak op het menu staat, zijn bekende en veilige keuzes zoals kip, rundvlees, varkensvlees en plantaardige opties. ‘Aaibare dieren’, zoals konijn, worden bewust niet geserveerd. “Het is al vreemd genoeg aan boord, vandaar dat passagiers vaak voor iets vertrouwds gaan qua eten. Daarnaast wordt er gekeken naar de samenstelling van passagiers en de bestemming. Vanuit Amsterdam is er één standaardmenu dat elke drie maanden wisselt, maar op routes naar bijvoorbeeld India, Japan of het Midden-Oosten worden de gerechten vaak aangepast. Zo zullen we op een vlucht naar India nooit rundvlees aanbieden.”

“Sommige passagiers vragen wel eens of ze hun zelfgemaakte maaltijd even in de vliegtuigoven mogen schuiven. Dat staan we, deels vanwege de veiligheid, niet toe. Wij staan voor voedselveiligheid en zijn niet verantwoordelijk voor eten dat niet van ons komt. Dus dat eten hebben we dan ook liever niet in onze ovens.”
Matcha boven de wolken
Ook in de lucht wordt er ingespeeld op foodtrends. “Er was een tijd dat quinoa en kikkererwten helemaal in waren”, zegt Ad. “Daar speelden we op in, maar dat ebt ook weer weg. Sinds de groeiende vraag naar vegan, glutenvrij en vega hebben we wel standaard een vegetarische optie aan boord, in elke klasse.”
En ook drankjes blijven niet achter: mocktails en Stelzers zijn hot, dus daar wordt nu volop mee geëxperimenteerd. Voor iedereen die hoopte een matcha latte te kunnen drinken op de volgende vlucht: we’ve got some bad news for you. “Een matcha kun je beter in Tokio drinken”, laat Ad weten. “Daar zijn wij ook voor: om jullie van A naar B te brengen, zodat je daar op avontuur kunt gaan – of een échte matcha kunt scoren.”
Tips voor lekker eten
Tot slot deelt Ad nog een paar slimme tips – voor wie nét wat lekkerder (en relaxter) wil eten en drinken in de lucht.
1. Niet alleen voor krijsende baby’s is het fijn om oortjes of een koptelefoon met noise canceling te gebruiken, ook voor je eetbeleving. “Veel mensen weten het niet, maar geluid heeft een groot effect op de beleving van het eten. In de lucht is er veel geluid en geruis en dat heeft écht effect op je smaakbeleving.”
2. “Wanneer je tijdens de vlucht snakt naar iets zoets of zouts, moet je dat gewoon even vragen. We hebben altijd wel een snack voor je aan boord.”
3. Misschien heb je het weleens gehoord, maar het klopt dus echt: “De volgende keer dat je gaat vliegen móét je tomatensap proberen. Die smaak, komt in de lucht veel beter tot zijn recht.”
4. Eet niet te zwaar. Maaltijden met veel koolhydraten kunnen zwaar op de maag liggen, vooral als je lang stilzit. “Daar houden we in het menu al rekening mee”, zegt Ad. En nog een extra tip: sta af en toe op en wandel een beetje door het gangpad. Goed voor je bloedsomloop én je spijsvertering.
5. Hoewel een glaasje wijn verleidelijk is, droogt alcohol je lichaam flink uit – en dat gebeurt aan boord sowieso al sneller. “Als je drinkt, probeer er dan altijd genoeg water bij te drinken.”
