Blauwe zee, witte stranden en lekker tannen met een kokosnoot in je hand. Op vakantie gaan naar Bali ‘sounds like a dream‘. Toch kan die droom snel worden omgetoverd tot een nachtmerrie wanneer je ‘Bali belly’ oploopt.

'Shittier' wordt het niet: wat is 'Bali belly' en kun je het voorkomen?
Wij leggen je uit wat Bali belly precies is en waar je op kunt letten om het (hopelijk) te voorkomen.
Wat is ‘Bali belly’?
“Bali belly is eigenlijk gewoon een ander woord voor een voedselvergiftiging,” vertelt Demi Maasland, arts-assistent op de maag-darm-lever afdeling van het LUMC. “Of je nu naar Zuidoost-Azië of Zuid-Amerika op vakantie gaat. Het eten wordt daar op een andere manier bereid dan dat wij dat hier doen. Dat zorgt voor een verhoogd risico op het binnenkrijgen van bacteriën of virussen via eten.”
Als je je opeens niet lekker voelt en buikpijn krijgt, last hebt van diarree en in het ergste geval ook last hebt van misselijkheid en braken – dan is de kans groot dat je de Bali belly te pakken hebt.
Voorkomen
Volgens Demi is het verstandig om goed te letten op wat je eet en drinkt. “Allereerst moet je geen water drinken uit de kraan. Verder kun je erop letten of je eten er betrouwbaar uitziet, al is dat soms lastig in te schatten. Als je het heel spannend vindt, zou ik je afraden om bij een tentje op de hoek van de straat eten te halen. Al kan dat natuurlijk ook juist heel erg lekker zijn. Probeer te luisteren naar je eigen gevoel en waar jij op vertrouwt.
Helaas zijn er geen medicijnen of trucjes die Bali belly kunnen voorkomen. Als een virus of een bacterie eenmaal bij je binnen is, dan kun je daar niets meer tegen doen. Met een gezond immuunsysteem – wat de meeste mensen hebben, ruimt je lichaam dat gewoon weer op. Dan blijft het bij een paar dagen ziek zijn.
Je kunt in dat geval Loperamide nemen als symptoombestrijding, dat is een diarree-remmer die je gewoon bij de drogist kunt kopen. ORS kan ook van pas komen. Dat zorgt ervoor dat je vocht vasthoudt en dus niet uitdroogt. Slim dus om deze twee mee te nemen als je een bezoekje aan Bali op de planning hebt staan.”
Genezen
“Bali belly is in de meeste gevallen vrij onschuldig”, vertelt Demi. “Maar wanneer je flinke krampen en buikpijn krijgt, geen vocht meer vasthoudt, er bloed in je ontlasting zit of wanneer je hoge koorts hebt – dan is het slim om naar een arts te gaan. Zodra het je enigszins lukt, kan een beetje eten je herstel bevorderen. Als je ziek bent (geweest), kun je in principe alles eten waar je zin in hebt. Het is vaak belangrijker dat je iets eet, dan wat je op dat moment eet.”
Dus, ga jij naar Bali binnenkort? Probeer dan vooral te genieten van het prachtige eiland – en een klein beetje te letten op wat je in je mond stopt.
