Suhana Voskuilen (20) begon twee jaar geleden met powerliften als hobby, maar krijgt er inmiddels voor betaald. Op het WK deadlift ze drie keer haar eigen gewicht.
Aan LINDA.meiden vertelt ze over haar leven als topsporter.
Suhana Voskuilen (20) begon twee jaar geleden met powerliften als hobby, maar krijgt er inmiddels voor betaald. Op het WK deadlift ze drie keer haar eigen gewicht.
Aan LINDA.meiden vertelt ze over haar leven als topsporter.
Afgelopen juni deed Suhana mee aan het WK powerliften in Duitsland. Ze wordt ingedeeld bij de gewichtsklasse tot 47 kilo en eindigt met een totaalscore van 357,5 kilo. Die score is een som van de drie verschillende onderdelen van het powerliften. Op dit moment lift Suhana met bankdrukken 70 kilo, met squatten 127,5 kilo en met deadliften 160 kilo. Een prestatie waardoor ze officieel de eerste junior is met een A-status onderscheiding van de vereniging van sportbonden NOC*NSF.
Hoe ben je begonnen met powerliften?
“Op m’n zestiende ging ik fitnessen. Gewoon bij mijn lokale gym in Soesterberg. Het was een hobby, maar ik nam het serieus. Ik lette op mijn voeding en ging zes keer per week naar de sportschool. Na twee jaar begon het me alleen een beetje te vervelen.
Ik zag twee jongens in mijn gym powerliften. Dat leek me een leuke nieuwe uitdaging. Een van de jongens werkte in de gym, dus ik vroeg hem of hij mij een beetje op weg wilde helpen. Tijdens mijn vakantie in 2023 ben ik me gaan verdiepen in de sport. Toen heb een coach benaderd, terwijl ik nog op vakantie was. Ik was supergemotiveerd om te beginnen.”
Wat is eigenlijk het verschil tussen fitness en powerliften?
“Powerliften draait om drie onderdelen: squatten, bankdrukken en deadliften. Alle drie had ik nog nooit gedaan met fitnessen. Bij fitness train je vaak op spiergroepen met machines, maar bij powerliften heb je echt je hele lichaam nodig. Je probeert je hele lichaam zo sterk mogelijk te krijgen.”
Hoe ging het starten met een coach?
“Ik koos er bewust voor om niet zelf te beginnen met powerliften, omdat het een heel andere manier van trainen is dan bij fitness. Vanaf moment één met mijn coach ging ik er vol voor. Het leuke aan powerliften vind ik dat je er wedstrijden in hebt. Ik heb vroeger gevoetbald. Daar gaven wedstrijden me een extra drive om te trainen. Powerliften geeft me datzelfde gevoel.
Mijn eerste wedstrijd deed ik vier maanden nadat ik was begonnen. Ik vond het doodeng. Wedstrijden voelen een beetje alsof je op moet treden: alle ogen zijn op jou gericht, je staat op een podium en je moet presteren. Gelukkig ging het goed, waardoor ik nog gemotiveerder was om naar het NK toe te werken.”
Hoe ziet jouw week er nu uit?
“Ik train nog steeds zes dagen per week. Daarnaast werk ik twee dagen in de productie en logistieke sector. Eerst werkte ik fulltime. Dat was pittig om met sporten te combineren. Een powerlift-training duurt al gauw drie uur, want je moet lang opwarmen en stretchen.
Gelukkig heb ik een A-status ontvangen van het NOC*NSF. Die krijg je als je bij de Top 8 van de wereld hoort. Door die status krijg ik betaald voor het sporten. Powerliften is daarom nu mijn baan.”
Wat goed! Heb je de afgelopen jaren ook tegenslagen meegemaakt?
“Helaas wel. Vlak voor mijn tweede wedstrijd kreeg ik last van mijn knie, en op een gegeven moment kon ik gewoon niet meer lopen. Toen bleek dat ik een cyste (vochtophoping, red.) bij mijn knieschijf had. Dat moest eruit worden gezogen. Ik heb dat inmiddels drie keer laten doen, omdat het steeds terugkomt. Dat kan komen door overbelasting, maar het kan ook genetische aanleg zijn. Het is in ieder geval echt balen.”
Toch deadlift je drie keer je eigen lichaamsgewicht. Wat bizar!
“Ja, mijn eerste keer deadliften ging al heel goed. Dat was gewoon op een random avond. Toen lukte het met 120 kilo, terwijl ik zelf 45 kilo woog. Vanaf dat moment had ik door dat ik er talent voor had.”
Hoe reageren mensen als je zegt dat je aan powerliften doet?
“De meeste mensen kennen de sport niet, maar als ik uitleg wat het is, zijn ze enthousiast. Ik krijg gelukkig weinig rare opmerkingen. Powerliften is ook helemaal geen mannenwereld, zoals je dat bij voetbal bijvoorbeeld ziet. De vijf betaalde powerlifters in Nederland zijn op dit moment allemaal vrouwen.”
Heb je bepaalde rituelen voor wedstrijden?
“Ja, ik trek me dan echt terug. Twee maanden voor een wedstrijd draait alles al om powerliften. Dan wordt mijn voeding superstrak, drink ik geen alcohol en spreek ik weinig af. De laatste week zie ik eigenlijk niemand. Ik zorg dat ik al m’n spullen klaar heb – van m’n havermout tot m’n blikken Monster.
Alles moet kloppen. Powerliften bestaat uit negen beurten: drie keer squat, drie keer bench, drie keer deadlift. En alles moet in dat ene moment goed gaan, anders telt het niet. Dus je moet er mentaal echt goed op voorbereid zijn.”
Spannend! Heb je weleens last van faalangst?
“Ja, sterker nog: ik kwam er laatst achter dat ik podiumvrees heb. Als powerlifter sta je natuurlijk op een platform – en dat vond ik tijdens mijn eerste WK heel intimiderend. Daar is alles zo groots en mooi opgezet.
Op video’s zie je aan mijn gezicht hoe zenuwachtig ik was. Gelukkig gingen al mijn lifts heel goed. Ik zie mijn podiumvrees juist als extra uitdaging: omgaan met die spanning hoort er gewoon bij. Dat maakt het alleen maar mooier als het lukt.”
Wat is je droom voor de toekomst?
“Zo lang mogelijk betaald powerlifter zijn. Je piekt in deze sport pas rond je dertigste, dus ik heb nog tien jaar te gaan. Ik wil op EK’s en WK’s blijven staan en m’n grenzen blijven verleggen. Op dit moment ben ik hard aan het trainen voor het NK in Tilburg. Ik hoop daar een record neer te zetten van 370 kilo in totaal.”
Funny columns, persoonlijke verhalen en lekkere deals in je inbox.
Meld aan