Is er iemand in je omgeving die worstelt met mentale gezondheid en weet je niet hoe je die persoon kunt steunen? Je bent niet de eerste die zich geen raad weet.
Psychologe Anita Hubner geeft advies over hoe je er voor een vriend, vriendin of partner kan zijn.
World Mental Health Day
Vandaag is het Internationale Dag van de Mentale Gezondheid. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht besteed aan mentale gezondheid. Ook wij willen het er graag over hebben en geven tips hoe je iemand kunt steunen die hiermee worstelt.
Maak het bespreekbaar
“Als je iemand al wat langer kent, merk je vaak snel op dat-ie een andere uitstraling heeft. Zo kan het dat er opeens een andere stemming heerst. Het kan ook dat iemand ander gedrag vertoont dan dat je gewend bent. Denk aan plots vaker te laat komen of afspraken afzeggen. Als je veranderingen in stemming of gedrag merkt, maak dit dan bespreekbaar.”
“Iemand die psychische klachten heeft, vindt het vaak moeilijk om het erover te hebben. Daarom kun jij objectief benoemen dat je bepaalde dingen opvallen. De ander kan zich enorm opgelucht voelen dat-ie gezien en gehoord wordt. Als diegene aangeeft het er niet over te willen hebben, laat het daar dan ook bij. Geef aan dat die persoon altijd bij je mag aankloppen als er wel behoefte aan is.”
Blijf in contact
“Je moet jezelf dus niet opdringen als iemand geen behoefte heeft aan jouw steun of hulp. Het is wel erg belangrijk om in contact te blijven, zodat je het vertrouwen behoudt. Wij mensen zijn snel geneigd om anderen te helpen, maar dat hoeft niet altijd. Je aanwezigheid kan al genoeg zijn. Als die vriend(in) echt niet zit te wachten op jouw hulp, laat dan zien dat je er wel voor ze bent.”
“Het kan zijn dat je het zelf niet met diegene wil of durft te bespreken. Misschien sta je niet zo dichtbij de persoon in kwestie of denk je dat iemand anders een betere impact kan hebben. In dat geval kun je contact zoeken met iemand waarvan je weet dat die persoon wél dichtbij staat. Dit kan een ouder, beste vriend of partner zijn. Laat ze weten wat je hebt opgemerkt en dat je je zorgen maakt.”
Probeer te begrijpen
“Psychische klachten bij een ander herkennen en begrijpen kan lastig zijn. Laat iemand die hiermee worstelt vooral weten dat je luistert zonder oordeel. Als die persoon zelf aangeeft met mentale klachten te kampen, is het ook oké om aan te geven dat je niet weet hoe je het moet aanpakken. Vraag wat diegene nodig heeft en wat jij daarin kunt betekenen. Al begrijp je niet wat de ander meemaakt, dan kun je er wel voor die persoon zijn.”
Doe dit vooral niet
“Het kan erg moeilijk zijn om hulp te zoeken. Let daarom goed op welke woorden je gebruikt. Vergelijk ten eerste nooit de situatie van de een met die van een ander. Iedereen ervaart en verwerkt dingen op z’n eigen manier. Iemand met een ander vergelijken is dus niet zinvol en kan hen de moed doen verliezen.”
Nog één laatste tip: “Zoek toenadering, stel leuke dingen voor of geef eventueel suggesties. Maar pas op met ongevraagd advies geven. Je kunt niet invullen hoe de ander zich voelt, enkel inleven.”
Worstel jij of iemand die je kent met mentale gezondheidsproblemen? Twijfel dan niet om contact op te nemen met de hulplijn van MIND Korrelatie via 0900-1450.