Van lastiggevallen worden in de club tot je onveilig voelen onderweg naar huis. Als vrouw ben je non-stop alert, ook tijdens een ‘zorgeloos’ avondje uit. In de serie ‘Handjes Thuis’ delen we jullie ervaringen met seksueel geweld tijdens het uitgaan.

Josefines collega maakte misbruik van haar dronkenschap: 'Werd wakker met een blauwe nek'
Deze keer deelt Josefine* (25) haar verhaal met LINDA.meiden.
Met de serie ‘Handjes Thuis’ benadrukt LINDA.meiden – in aanloop naar ‘De Nacht Tegen Seksueel Geweld‘ van Plan International – hoe groot het probleem van straatintimidatie en seksueel geweld nog steeds is. Zaterdag 17 mei gaat Plan International de straat op. Omdat iedereen zich altijd en overal veilig moet kunnen voelen – ook als het donker is.
Trigger warning: dit artikel bevat details over seksueel geweld.
‘Black out’
Als Josefine met haar vriendinnen aan het indrinken is voor een avondje uit, stuurt ze een Snapchat naar wat vrienden. Ze snapt ook haar collega. Ze kent hem van werk en vindt hem gezellig, maar echt close zijn ze verder niet. “Hij reageerde vrijwel meteen: ‘Waar ga je zo heen?'”, vertelt Josefine. “Ik vertelde hem naar welke club we zouden gaan en daarna was het gesprek eigenlijk klaar.”
Eenmaal in de club is ze vergeten dat hij naar haar plannen vroeg. “Tot hij ineens in z’n eentje aankwam in de club – hij bleef de hele tijd bij mij en m’n vriendinnen plakken en kocht drankjes voor ons. Wat er daarna precies gebeurde, weet ik niet goed meer. Ik had te veel gedronken.”
Onbekend nummer
De ochtend erna wordt Josefine wakker met een bonkend hoofd en pijn in haar nek en lichaam. Ze snapt niet meteen wat er is gebeurd, tot ze een appje ziet van een onbekend nummer: ‘Gaat alles goed met je? Ik was nogal geschrokken van wat ik gisteren had gezien in de club.’
“Ik schrok me dood”, vertelt Josefine. “Ik wist hier niets meer van. Het onbekende nummer bleek een jongen te zijn die me die avond had geholpen in de club.”
Hardhandig teruggetrokken
Josephine vraagt aan de jongen wat er was gebeurd. “Hij vertelde dat het voor hem en z’n vrienden een zorgwekkend beeld was hoe ik met mijn collega in de club stond. Ze zagen dat ik te dronken was om op mijn benen te staan en dat ik elke keer hardhandig bij m’n nek en armen werd teruggetrokken als ik weg probeerde te lopen. Dat verklaarde de pijn in m’n lichaam.
Daarna vertelde hij dat ‘ie me samen met z’n vrienden bij m’n collega heeft weggetrokken en ondertussen mijn vriendin had gebeld, via mijn telefoon, of ze me kon komen ophalen. Daarna heeft zij me veilig naar huis gebracht.”
Psychopaat, hihi
Een week later is Josefine weer met haar collega op werk. Het lijkt haar het perfecte moment om het er met hem over te hebben. “Ik gooide het balletje op en vroeg: ‘Weet je nog vorige week? Ik was nogal geschrokken. Ik had een grote blauwe plek in m’n nek… Weet jij nog hoe dit is gegaan?’
Hij reageerde grappend: ‘Oh, ik heb echt kenmerken van een psychopaat, hihi.’ What the fuck, dacht ik. Hij zei niet eens sorry voor wat hij had gedaan. We gingen allebei weer aan het werk, waarna ik nooit meer met hem over de avond heb gesproken.”
Gezoend
In de maanden die volgen denkt Josefine dat ze misschien wel heeft gezoend met haar collega die avond, al kan ze zich er niets meer van herinneren. “Op werk had hij tegen allerlei collega’s gezegd dat hij met mij had gezoend, maar natuurlijk niet onder welke omstandigheden. Een tijdje later werd het door een andere collega opgebracht tijdens de lunch. Ik schaamde me enorm tegenover al m’n collega’s.”
‘Voel vooral schaamte’
Josefine schaamt zich niet alleen tegenover haar collega’s. “Ik heb met bijna niemand over de avond gepraat, behalve met die ene vriendin die erbij was. Zelf weet ik nog steeds niet goed wat er allemaal precies is gebeurd. Ik vind het gênant dat ik zó dronken was en dat dit überhaupt heeft kunnen gebeuren.
En eerlijk? Ik wilde ook niet dat meisje zijn dat met iemand zoent, er later spijt van heeft en er dan ineens een probleem van maakt. Terwijl als dit bij een vriendin zou gebeuren, zou ik meteen zeggen: die jongen zat fout. Maar bij mezelf voel ik vooral schaamte. Vrouwen snappen dat gevoel denk ik. Ik vertel het aan niemand, uit angst dat mensen al snel denken: ‘Had ze maar niet zo veel moeten drinken, zal wel weer zo’n gevalletje spijt zijn’.”
Inmiddels is Josefine voorzichtiger met uitgaan en ontwijkt ze haar mannelijke collega zover dat kan. “Ik wil nooit meer black out dronken worden, want je weet nooit wat er op zo’n avond kan gebeuren.”
Wil je met een professional praten over seksueel geweld? Je kunt terecht bij Slachtofferhulp Nederland voor gratis emotionele, praktische en juridische ondersteuning. Bijvoorbeeld voor een luisterend oor, informatie over aangifte doen, hulp bij schadevergoeding en lotgenotencontact. Kijk voor meer informatie op slachtofferhulp.nl/jong of bel 0900-0101.
* Josefines naam is gefingeerd. Haar echte naam is bekend bij de redactie.
