Met LINDA.meiden deelt Jade haar verhaal en hoe dit haar getekend heeft.
Jeugd
“Als klein meisje was ik altijd vrolijk, heel lief en ook een beetje ondeugend”, vertelt Jade als we haar bellen. “Ik had veel vriendjes en vriendinnetjes met wie ik graag tijd doorbracht en was echt zo’n gezelligheidskind. Verder groeide ik op met mijn ouders en een oudere zus, die inmiddels negentien is. Ons gezin was altijd heel hecht en is dat – ook nu mijn ouders gescheiden zijn – nog steeds.”
Jade is zes als zij, net als ieder ander kind, op zwemles gaat. “Ik kom uit Amstelveen, maar zat op zwemles in Aalsmeer. Ik kan me nog wel herinneren dat ik de zwemlessen daar altijd heel leuk vond. Ik kreeg les in een vrij grote groep, waarin zowel jongens als meiden zwommen. Dat vond ik fijn, want ik kon met iedereen goed opschieten.”
Misbruik
Haar zwemleraar was op het eerste gezicht een normale man, vertelt Jade. “Het was een wat kleinere man, een beetje kaal en ik vond het altijd wel gezellig met hem. Hij leerde ons wat we moesten leren en was eerst – in ieder geval bij mij – helemaal niet handtastelijk. Tijdens een van mijn favoriete wateractiviteiten sloeg dat om. Dat was een spel waarbij we in een soort trein onder water op elkaars rug zaten. Ik zat achterop die van hem.”
Gezien haar leeftijd zocht Jade niets achter het feit dat hij juist haar achterop zijn rug trok. “Het leek een vriendelijke man, dus ik denk dat ook anderen er daarom verder niets achter zochten. Daarnaast hoort niemand zoiets te doen, dus die gedachte is natuurlijk geheel terecht. Onder water hield hij me echter steeds meer bij mijn billen vast en trok hij me bij mijn billen omhoog. Daar bleef het helaas niet bij, want al snel daarna schoof hij zijn hand in mijn zwembroekje.”
Hoewel Jade dan nog maar zes jaar is, weet ze al heel snel dat het alles behalve normaal is wat haar zwemleraar bij haar doet. “Op een gegeven moment raakte hij me niet langer alleen onder water aan, maar ook buiten de zwemlessen om. Vooral na de zwemlessen maakte hij graag gebruik van de mogelijkheid om me seksueel aan te raken. Daar wijd ik alleen verder liever niet over uit.”
Aangifte
Na een van de zwemlessen trekt Jade aan de bel bij haar moeder. “Op een gegeven moment kwam ik na een van de zwemlessen huilend de kleedkamer ingerend. Daar zat mijn moeder op mij te wachten en ik vertelde haar alles wat er was gebeurd. Mijn ouders waren heel erg boos op mijn zwemleraar en voelden veel verdriet tegenover mij. Ze maakten een melding bij het zwembad en deden aangifte bij de politie. Door de melding die mijn ouders maakten, kwamen er nog meer meisjes naar voren met eenzelfde soort verhaal.”
Vanuit de aangifte die de ouders van Jade doen, volgen verschillende rechtszaken. “Mijn ouders hebben me destijds niets verteld over de rechtszaken, omdat ik nog zo jong was. Waarschijnlijk had ik er ook weinig van begrepen, dus ik denk dat het goed is geweest. Wel heb ik vanaf dat moment veel met mijn ouders over het misbruik gepraat om van het trauma te kunnen helen. Dat heeft me erg geholpen.”
Pas tien jaar na het misbruik komen er weer vragen in Jade op. “Gezien mijn ouders me destijds niets over de rechtszaken verteld hebben en ik het los wilde laten, wist ik ook niet hoe het verder met mijn zwemleraar is afgelopen. Ergens was ik er ook bang voor om me daarin te verdiepen, want ik was bang voor wat het in me los zou maken. Inmiddels weet ik dat er twee jaar cel tegen hem is geëist, maar dat hij door een gebrek aan bewijs vervroegd is vrijgelaten. Toen ik dat opzocht en het er weer met mijn moeder over had, kwam ik er ook achter dat hij niet alleen kinderen uit mijn zwemklas misbruikt heeft, maar ook zijn eigen stiefdochter.”
Toekomst
“Hoe het op dit moment met die andere meiden en zijn stiefdochter is, weet ik niet. Ik heb hen nooit gesproken, omdat ik niet weet wie zij zijn. De behoefte om er met die andere meiden over te praten voel ik eigenlijk ook niet. Ik hoop het steeds beter een plekje te kunnen geven en ondanks alles toch een fijne toekomst voor mezelf te creëren.”
Bouwen aan een fijne toekomst, is voor Jade door het misbruik soms lastig. “Sinds mijn zesde voel ik voortdurend stress in mijn lichaam. Daar heb ik niet altijd goed mee om weten te gaan, waardoor ik me vaak verdrietig voelde en het me niet is gelukt om mijn school af te maken. Hoewel ik dat ergens jammer vind, gaat het wel beter met me sinds ik ben gestopt met school. Dat komt denk ik doordat ik me daardoor meer op mezelf kan focussen.”
“Dit jaar word ik zeventien en heb ik een tussenjaar, totdat ik niet meer leerplichtig ben. Als dat tussenjaar voorbij is, hoop ik te kunnen gaan werken in het hotel dat mijn vader heeft in Duitsland. Dat doe ik nu ook al in de vakanties en ik merk dat ik daar heel gelukkig van word. Later zou ik ook graag met kinderen werken, bijvoorbeeld in een animatie-team.”
Advies
Op haar TikTok deelt Jade haar verhaal, waarop ze veel steunbetuigingen ontvangt. “Ook dat geeft me veel energie, merk ik. Het voelt fijn om steun te krijgen en ook een steun te kunnen zijn voor andere meiden met een soortgelijk verhaal. Tot op de dag van vandaag ben ik dan ook blij dat ik destijds aan de bel heb getrokken over het misbruik, omdat andere meiden daardoor ook het gevoel kregen dat te kunnen doen. Datzelfde effect hoop ik te bereiken met die TikTok-video, omdat erover praten écht helpt en altijd moet kunnen. Wat je verhaal ook is.”
Heb jij seksueel geweld meegemaakt en wil je daarover praten? Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp en is 24/7 bereikbaar via het telefoonnummer 0800 – 0188.