Een foto die in een paar klikken verandert in een nepnaaktbeeld: het gebeurde Daisy (24) – net als vele andere jongeren. De impact is groot. In gesprek met LINDA.meiden vertelt ze erover.
Daisy ontving haar eigen nepnaaktbeeld: 'Ik ben angstig geworden en vermijd veel'
“Het gebeurt zó veel, dat het bijna normaal wordt. Maar dat is het hele verknipte eraan”, vertelt Daisy.
Nepnaaktbeelden
Pointer ontdekte in een speciale aflevering dat zulke beelden van zeker 37 bekende Nederlandse en Vlaamse influencers worden verspreid op Telegram. De foto’s komen vaak van social media en worden daarna door een AI-uitkleedtool gehaald. Het resultaat? Ze lijken levensecht – wat het zo walgelijk maakt. Vaak worden ze ook nog in groepen, die daarvoor bestemd zijn, doorgestuurd. Bij Daisy gebeurt het andersom; een wildvreemde guy stuurt haar een bericht via Facebook Messenger. “Het gesprek ging eerst over eten, daarna zei hij uit het niets: ‘Wat een mooie foto van jou op de boot naar Terschelling.'”
“Ik was nog nóóit op een boot naar Terschelling geweest en draag ook nooit een bikini”, vertelt Daisy. Dat er iets mis is wordt bevestigd als hij de foto stuurt; daarop is ze van achteren te zien met nietsverhullende zwemkleding. “Hij gebruikte mijn profielfoto. Ik droeg daarop een zwarte skinny jeans, een leren jas en laarzen. Het enige blote was mijn gezicht, een stukje van mijn hals en mijn handen. Ik was flabbergasted. Ik bedek mezelf altijd, zelfs in de zomer.”
Een gevoel van boosheid overheerst. “Ik dacht: wat de fack? Waar komt dit vandaan? Ik vroeg het hem en hij zei vaag even in z’n geschiedenis te moeten kijken. Toen ik zei dat het strafbaar was, blokkeerde hij mij snel.” Ze weet ‘gelukkig’ niet of de fake foto verder is verspreid, maar daar was ze wel doodsbang voor. “Iedereen die mij kent, weet: dit is Daisy niet. Mijn lichaam is heel anders. Iemand die snel doorscrollt, ziet een mooi meisje, en niet dat het nep is.”
Tekst gaat onder de foto’s verder.


Kwetsbaar
Door eerdere, nare ervaringen met mannen verbergt Daisy haar lichaam met kleding. “Het liefst loop ik in de zomer in een bikini of jurk rond, maar dat durf ik niet. Op deze manier wil ik de controle pakken”, deelt ze. Dat juist haar foto is omgetoverd tot een bikinifoto, maakt het moeilijk. “Ik ben angstig geworden, ook met sociale contacten. Ik vermijd veel, puur omdat ik bang ben dat zulke onverwachte dingen weer gebeuren. Graag had ik willen weten waarom hij dit deed.”
Nu wil ze bekendheid rondom deze nepbeelden creëren. “Ik hoop dat hij dit ziet en denkt: shit, wat heb ik gedaan?” Eerst wist ze niet dat dit zo’n ‘hype’ is, maar ze vermoedde al wel dat het meer voorkomt. “Ik had niet verwacht dat AI zo makkelijk toegankelijk was. Laatst las ik ook iets over hele groepen, waar opdrachten en vragen in worden geplaatst. Het is veel groter dan wij denken.”
Impact
Daisy draait het nu om naar iets bespottelijks, zodat ze er niet onzeker of verdrietig van wordt. “Ik hoop dat het minder vaak gebeurt als ik mijn mond opentrek en dat mensen op de hoogte zijn dat dit kan gebeuren.” Vooral voor jonge meiden kan het heftig zijn, denkt ze. “Ik denk dat slachtoffers het proberen weg te drukken.”
Ze deed geen aangifte, omdat een contactpersoon bij de politie zei dat ze er niks mee kunnen. “Ik hoop dat ze er iets tegen doen. En voor andere meiden: probeer jezelf niet gek te laten maken. Praat jezelf geen schuldgevoel aan als het gebeurt. Probeer er iets positiefs uit te halen – hoe moeilijk dat misschien ook is – want anders ga je er aan onderdoor.”
Gelukkig gaat het met Daisy nu stukken beter. Haar tactiek om positief te blijven werkt, zegt ze.”Ik ben eindelijk bezig met goede dingen voor mezelf en zet een filosofiecafé op. Het is fijn om te focussen op de dingen waar je goede energie uithaalt.”
Reactie politie
Nepnaaktbeelden lijken tegenwoordig steeds meer een ding. Het maken hiervan – zonder toestemming – is strafbaar. LINDA.meiden vraagt agent Cindy de Koning wat de politie met deze beelden doet.
Wat doet de politie aan nepnaaktbeelden?
“Meldingen en aangiften worden altijd opgenomen door de politie, zolang er een strafbaar feit gepleegd is. Wel is het zo dat de politie afhankelijk is van bewijs wanneer aangifte gedaan wordt. Als dat bewijs er niet is, wordt het lastig om een zaak op te lossen. Betreft het een minderjarig slachtoffer, dan wordt dit altijd besproken met de afdeling seksuele misdrijven, de zedenpolitie. Daarnaast is het zo dat niet iedereen aangifte wil doen.”
In hoeverre is de politie hiermee bezig?
“Wanneer de politie wordt benaderd is het kwaad vaak al geschied. Er wordt daarom samen met andere partners geïnvesteerd in preventie. Wijk- en jeugdagenten staan in contact met scholen en geven voorlichting. Ook online is de politie actief met het geven van voorlichting.”
Wat gebeurt er als je aangifte doet?
“Tijdens een aangifte gaat de politie al op zoek naar informatie om zoveel mogelijk bewijs te verzamelen. Denk aan screenshots van accounts waarmee beelden zijn verspreid. Wanneer de politie denkt voldoende bewijs te hebben om iemand aan te wijzen als verdachte, wordt dit met de officier van justitie besproken. Die bepaalt of een verdachte vervolgd wordt.
Als er niet voldoende bewijs is, wordt een verdachte dus niet uitgenodigd voor een verhoor. In de praktijk zie ik dat slachtoffers hierdoor teleurgesteld raken en het gevoel krijgen dat de politie niet zoveel doet of dat ze niets meer horen over de zaak. Je hebt recht op informatie over jouw aangifte. Op de website kun je zien hoe het ervoor staat met jouw aangifte.”
“Besef dat het nooit jouw schuld is, dit kan iedereen overkomen”, benadrukt Cindy. Verschillende organisaties, zoals het Centrum Seksueel Geweld, kunnen helpen, en je kan een melding doen bij de politie. “Hiermee houd je ons op de hoogte. Sommige meldingen helpen ons weer om andere zaken op te lossen.”
