Het TikTok-account van Nederlandse artsen is vorige week viral gegaan nadat ze verschillende influencers opriepen te stoppen met het (onbewust) promoten van vapen.
Célina (22) hielp voor haar master mee aan deze campagne en vertelt LINDA.meiden hoe de samenwerking tot stand is gekomen.
Campagne
Célina volgt de master content en mediastrategie aan de NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Het lectoraat van haar school (een onderzoeksgroep die op de school zit) heeft een samenwerking met Wefilm. Dit is de creative agency die de campagne van Artsen Slaan Alarm heeft gemaakt. “We kregen de opdracht om onderzoek te doen naar gedrag van jongeren met betrekking tot vapen. Iedereen van de master heeft hier kwalitatief onderzoek naar gedaan, interviews gehouden met jongeren en alle informatie geanalyseerd. Dit werd als basis van de campagne gebruikt.”
Haar klas werd in groepen verdeeld waarna iedereen een campagne-idee moest inleveren. De beste drie groepen van de klas mochten hun idee pitchen bij Wefilm. “Mijn groep heeft uiteindelijk gewonnen. Ons idee kwam het meest overheen met het idee dat Wefilm zelf al had.”
Tekst gaat door onder de foto.
Oorspronkelijke idee
“Ons idee was gebaseerd op het concept van release reacties van 538. We wilden influencers uitnodigen die zelf vapecontent maken. Tijdens de video zouden we hen confronteren met hun eigen video’s. Hierna gingen artsen aan hen uitleggen wat voor effect de content op hun kijkers heeft. Wefilm bedacht dat het nog impactvoller was als de dokteren de video’s van de influencers gingen stitchen op TikTok.”
Afgelopen december wordt Célina samen met haar groepsgenoot uitgenodigd op het kantoor van Wefilm om te brainstormen over de aankomende campagne. “Ze hadden al een groot deel van de campagne uitgewerkt maar vroegen ons mee te brainstormen over het bereik via TikTok.”
Een week voordat de campagne online ging werd Célina nog een keer gebeld om te overleggen hoe de campagne gelanceerd werd. “Wij hebben toen ook besproken hoe we de campagne binnen de school bekend gingen maken.”
Geen studiepunten
“Hoewel je misschien verwacht dat we hier studiepunten of een goed cijfer voor krijgen, is dit niet het geval. Het onderzoek hoorde bij het normale programma van de master, maar de rest hebben we op vrijwillige basis gedaan.” Célina benadrukt dat hoewel ze dit project niet terugziet op haar cijferlijst, ze wél ontzettend blij en trots is op het resultaat ervan. “Ondanks dat je er niks voor terugkrijgt is het wel ontzettend gaaf dat ik hieraan kon meewerken. We hadden niet verwacht dat het zo ging uitpakken.”
Toekomst
Célina vertelt dat de campagne ook op haar master voor meer awareness heeft gezorgd. “Een meisje uit mijn klas is hierdoor gestopt met vapen, dat is wel interessant om te zien.”
Door de campagne is Célina’s kijk op de toekomst ook veranderd. “Als ik later wil werken binnen een bedrijf dat campagnes maakt zou ik wel sneller voor iets gaan dat een maatschappelijk belang heeft, in plaats van ‘platte marketing’ om het zo even te zeggen. Eerst dacht ik hier nooit zo over na.”
Op dit moment zijn Célina en haar groepsgenoot nog betrokken bij het project en worden ze af en toe nog gebeld door Wefilm om te overleggen waar de verbeterpunten liggen.