Als Beau Jones (29) ontdekt dat zijn vriend seksuele beelden van hem lekt, stort zijn wereld in. Toch wil hij empathisch handelen. Pas als hij ontdekt dat de video’s een jaar later nog rondgaan, doet hij aangifte.
Beaus vriend verspreidde intieme video's van hem: 'Ik moest overgeven van paniek'
Beau deelt zijn verhaal met LINDA.meiden, omdat hij niet wil dat andere slachtoffers zich schamen voor wat hun overkomen is.
Intieme beelden
Beau werkt als acteur in de theaterwereld. Een wereld waarin bijna iedereen elkaar kent. “Anderhalf jaar geleden was ik op een première en voelde ik me op een of andere manier bekeken. Eenmaal thuis hoorde ik van een collega dat er een video van mij rondging.
Mijn toenmalige partner had seksuele beelden van mij in zijn Instagramstory gezet. Beelden die alleen bedoeld waren voor onszelf. Hij had de video in de nacht geplaatst, net nadat ik was gaan slapen. ’s Ochtends was de video weer verwijderd. Daardoor had ik de beelden zelf niet gezien, maar anderen wel. Collega’s hadden screenshots en opnames van de story gemaakt.”
Kans om hulp te zoeken
Beau ontdekt dat zijn vriend al langer beelden van hem deelt. “Hij stuurde het naar anderen via dm en deed alsof ik onderdeel was van de verspreiding. Daardoor had niemand het eerder bij me aangekaart.
Ik was in shock. Hoe kon iemand die zó dicht bij me stond dit doen? Onze relatie was prima voordat dit gebeurde. Daardoor snapte ik er niets van. Ik confronteerde mijn vriend ermee en zette een punt achter de relatie. Juridische stappen nam ik niet. Ik wilde hem een kans geven hulp te zoeken, zonder dat zijn leven meteen overhoop lag.”
Kokhalzen en huilbuien
Wel plaatst Beau een statement op zijn Instagram. “Om iedereen te laten weten dat ik niets af wist van de verspreiding. De eerste weken ging het mentaal slecht met me, maar werk ging gewoon door. Ik voelde me ontzettend kwetsbaar op het toneel. Normaal houd ik van optreden voor honderden mensen, maar ik had nu het idee dat iedereen in de zaal van me walgde of me uitlachte omdat ze de beelden hadden gezien.
Bij iedere gekke blik die ik op straat kreeg, dacht ik aan de video’s. Daardoor had ik dagelijkse paniekaanvallen, waarbij ik spontaan begon te huilen of kokhalzen. Vaak voelde ik een druk op mijn borst en soms moest ik zelfs overgeven van de paniek.”

Langzaam paranoïde
Beau raakt in een isolement. “Ik nam afstand van veel vrienden, omdat zij ook nog contact hadden met mijn ex. Ik wilde ze niet tussen twee vuren zetten, dus trok me terug. Op werk voelde ik me leeg – alsof het lichtje in me was uitgegaan. Ik werd langzaam paranoïde, omdat ik zo in mijn intimiteit geraakt was.”
Als hij merkt dat hij het leven zo niet ziet zitten, gaat Beau naar de huisarts. “Helaas was er een lange wachtlijst voor de psycholoog. Toen ben ik zelf aan de slag gegaan. Ik wilde mijn ex geen macht over me geven. Voorzichtig leven was niet hoe ik mezelf kende, ik wil alles vanuit passie en liefde doen.”
‘Amor’ als reminder
Beau bedenkt een mantra voor zichzelf. “Ik doe alles in naam van de liefde. Daar herinner ik mezelf iedere dag aan. Ik heb zelfs een tattoo op mijn borst laten zetten met het woord amor als reminder. Het gaf me kracht om te bedenken dat er een keuze was.
Ik kon me terugtrekken en voorzichtig leven – en vaak genoeg koos ik daar ook voor. Maar ik kon er ook bewust voor kiezen om mensen wel te vertrouwen. Langzaam durfde ik vaker voor dat tweede te kiezen. Aan het einde van 2024 begon ik me langzaam weer mezelf te voelen.”

Nooit gestopt
Totdat Beau een berichtje van een collega krijgt in de tram. “‘Bel me even als je kunt’, las ik op mijn scherm. Ik voelde meteen dat het te maken had met de beelden. Daarom vroeg ik mijn collega of hij gewoon wilde appen. Toen stuurde hij dat mijn ex nog steeds beelden deelde via dm.
Ik dacht echt: wat gebeurt hier? We zijn een jaar verder en dit is gewoon nooit gestopt? Al snel kwam ik erachter dat er meerdere dm’s waren gestuurd. Niemand had iets gezegd, omdat er weer een leugen bij stond dat ik betrokken was bij het delen. Mensen dachten dat ik de aandacht zelf opzocht, ondanks de video die ik had geplaatst op mijn profiel. Meteen voelde ik weer een druk op mijn borst en raakte ik in paniek.”
Niet meer verstoppen
Toch staat Beau dit keer sterker in zijn schoenen. “Ik was vooral heel boos. Mijn ex had helemaal niet aan zichzelf gewerkt. Blijkbaar kon ik hem niet vertrouwen. Daarom wist ik meteen dat ik deze keer wel aangifte wilde doen.”
De eerste twee maanden houdt Beau de hele situatie voor zichzelf. “Alles moest in samenspraak met de politie en mijn advocaat. Vanaf het moment dat ik een statement over de aangifte mocht delen, viel er een last van mijn schouders. Ik wilde me niet meer verstoppen. Iedereen mocht weten wat er was gebeurd.”
Taboe doorbreken
In een video op Instagram deelt Beau nogmaals zijn verhaal. “Ik kreeg veel steun van collega’s en werkgevers, maar ook van honderden mensen die ik niet ken. Dat geeft me weer wat meer vertrouwen in mensen – niet iedereen heeft slechte bedoelingen, ook al had iemand heel dicht bij me dat wel.”
Ook krijgt hij veel dm’s van onbekenden met soortgelijke ervaringen. “Zij hadden hun verhaal nooit openbaar gedeeld, omdat ze bang waren voor de invloed daarvan op hun leven. Als slachtoffer voel je je vaak heel alleen, terwijl dit (helaas) ook bij anderen gebeurt.
Daarom vind ik het belangrijk om mijn verhaal als slachtoffer te delen. Mensen vroegen wel eens: ‘Zou je er wel over praten?’. Dat is goed bedoeld, maar daardoor voelt het alsof ik me ervoor moet schamen. Ik heb ondervonden dat dat echt niet nodig is, omdat mensen zo lief reageren.”
