Een uur voor je geplande sportles gromt je maag. Eigenlijk is het etenstijd, maar is het wel handig om nu een maaltijd weg te werken? Voor eens en altijd antwoord op de vraag: kun je het beste voor of na het sporten eten?
Voor beide valt wat te zeggen, maar je moet met verschillende dingen rekening houden.

Kun je het beste vóór of na het sporten eten? Dat zit zo
Sporten en eten
Er is één vraag die (bijna) iedereen die sport bezighoudt: wat is de beste tijd om iets te eten? Is dat vóór de work-out, met de kans dat je halverwege een training last krijgt van je maag? Of is dat toch erna, waardoor je je energielevels weer kan aanvullen? Cardioloog dr. Martha Gulati en sportarts dr. Cecilia Cardova Vallejos beantwoorden deze vraag voor The New York Times.
Ze stellen dat een ‘gebalanceerde maaltijd rijk aan koolhydraten en proteïne twee tot vier uur vóór een work-out‘ je moet voorzien van voldoende energie om het vol te houden. Je maag krijgt hierdoor ook voldoende tijd om het voedsel te verteren, wat de kans op maagklachten – zoals misselijkheid, braken of maagzuur – vermindert. Er wordt aangeraden een maaltijd te nemen die bestaat uit proteïne (kip, vis of tofu), koolhydraten (bruine rijst, havermout of zoete aardappelen) en gezonde vetten (avocado, eieren of noten).
Geen zin in een vol bord? Neem dan 30 minuten voor je work-out een snack. Denk hierbij aan een stuk fruit, een proteïnereep of een energiegelletje. En vergeet niet achteraf, binnen twee uur na het afronden van de work-out, te eten. Dit bevordert spiergroei en -herstel.

Op lege maag
Let’s be honest: iedereen heeft wel eens op een lege maag getraind. Wetenschappers zijn daar geen fan van. Een onderzoek uit 2020 wees uit dat mensen die niet aten voor het trainen gehinderd werden in hun work-out, atletisch minder presteerden en juist hongeriger waren.
Of je het best voor of na een training kunt eten, kan ook afhangen van je gezondheid en fitheid. En wat je het beste kunt eten, is uiteindelijk een kwestie van proberen. Sommige mensen kunnen prima trainen met een volle maag, anderen voelen zich beter als ze een kleine snack nemen en achteraf eten. ‘Het is geen perfecte wetenschap. Iedereen heeft andere behoeften, doelen, diëten en schema’s. Wees geduldig, uiteindelijk vind je de routine die voor jou werkt’, aldus Gulati.
Disclaimer: dit is geen medisch advies. Dat deze methode bij sommige mensen effect heeft, betekent niet automatisch dat dit ook voor jou het geval is. Ga niet zomaar experimenteren, maar doe dit in overleg met een arts.
