Het is ‘international bad poetry day’, en dat vinden wij een ideale gelegenheid om jullie te te inspireren door middel van een lijstje met goede dichtbundels.
Even wat anders dan je jaarlijkse, middelmatige sinterklaasgedichten.
Milk and Honey – Rupi Kaur
Milk and Honey is een bekende. Het is de eerste bundel van de 27-jarige Indiaas-Canadese schrijfster Rupi Kaur. De gedichten gaan over overleven. De gedichten zijn simpel, maar beladen. Al helemaal als je weet dat Kaur ze heeft geschreven op haar 21e. Op die leeftijd bracht ze al een #1 New York-bestseller uit.
De gedichten gaan over ervaringen met geweld, mishandeling, liefde, verlies en vrouwelijkheid. De bundel is verdeeld in vier delen, die allemaal een verschillend doel hebben. Volgens Huffington Post ‘zou elke vrouw deze bundel op haar nachtkastje moeten hebben liggen’. Oh, en als je fan bent van Milk and Honey, Kaur verwende ons in 2017 met een tweede bundel: The Sun and her Flowers (die ook erg fijn is).
Op Instagram plaatst Kaur ook – heel – regelmatig gedichtjes.
Ook deze bundel gaat over onderwerpen waar we (helaas) allemaal mee te maken hebben – of krijgen. Pillow Thoughts gaat over gebroken harten, liefde en rauwe emotie. ‘Zet een kop thee en laat jezelf voelen’, zoals de schrijver instrueert achterop de bundel.
Pillow Thoughts is geschreven door de Australische Peppernell, die de bundel in 2016 uitbracht. Ook dit is, net als Milk and Honey, een bestseller. En als je er geen genoeg van kunt krijgen: Pillow Thoughts heeft ook een deel twee, drie én vier. De serie heeft nu ook een app:
Onze Nederlandse Tim Hofman verdient een plekje tussen alle Engelstalige dichtbundels. Met zijn tweede bundel Grappig Jammer, na De gedichten van de broer van Roos, kreeg hij velen enthousiast. De bundel is wat luchtiger geschreven dan de anderen in de lijst, maar daarom niet minder een aanrader.
In Grappig Jammer praat Hofman over leven en dood, (mislukte) relaties, sex, religie en de maatschappij. Waar zijn schrijfstijl luchtig is – en soms wellicht spottend, zoals we van hem gewend zijn ,- zijn de onderwerpen dat zeker niet altijd.
The Princess saves herself in this one – Amanda Lovelace
The Princess saves herself in this one is een bundel van gedichten over veerkracht. Het is verdeeld in vier delen: The Princess, The Damsel, The Queen, en You. De eerste drie delen gaan over het leven van Lovelace, maar de laatste is een bericht aan de lezer.
Deze dichtbundel neemt je mee in onderwerpen over liefde, verlies, rouw, helen, empowerment en inspiratie. Deze bundel is het eerste deel van de Women are Some kind of Magic-serie. Dus als je deze uit hebt en nóg geen genoeg ervan hebt, ben je voorlopig niet uitgelezen.
Waar boeken en gedichten samen komen. Dit boek wordt beschreven als een jong-volwassen roman. Het gaat over de vijftienjarige Xiomara, dochter van twee immigranten, die poëzie ontdekt en zichzelf daarmee door de conflicten van haar familie heen werkt.
Wat dit boek bij dit lijstje dichtbundels brengt, is het feit dat het in dichtvorm is geschreven. Door poëzie leert Xiomara de religie van haar moeder en haar eigen relatie met de wereld te begrijpen. Anders dan de anderen, maar zeker het lezen waard.