Er zijn dit jaar veel meningsverschillen over het kijken van het WK in Qatar. Gaan we juichen, ondanks de mensenrechtenschending in het land en de doden die zijn gevallen tijdens het bouwen van de stadions?
Wij vroegen aan onze LINDA.meiden lezers of ze het WK gaan kijken en waarom ze deze keuze maken.
Qatar
Voordat we de resultaten laten zien is het handig om te weten wat er allemaal speelt rondom het WK in Qatar. Deze week is het wereldkampioenschap van start gegaan, maar sinds 2010 is er al een hoop gedoe over. Toen bekend werd dat Qatar het WK mocht organiseren, kwamen er een hoop negatieve reacties. Het land zou namelijk niet goed omgaan met mensenrechten, zoals die van vrouwen, LHBTI+’ers en arbeiders.
Vooral arbeiders hebben het zwaar te verduren gehad tijdens het bouwen van de stadions. Duizenden mensen uit Nepal, Bangladesh, Pakistan en Sri Lanka zijn ingevlogen om te komen helpen. Veel van deze arbeiders werken voor weinig geld, in temperaturen van rond de vijftig graden en in onveilige werksituaties.
Volgens de Britse krant The Guardian zijn er tussen 2010 en 2020 ruim 6.750 arbeiders omgekomen in Qatar. In dat getal zijn overigens ook migranten meegeteld die niet betrokken waren bij WK-projecten. Aan de andere kant werden sommige overledenen uit andere landen niet meegeteld, wat het dodenaantal nog hoger kan maken.
Poll
Op Instagram hebben we een poll geplaatst met de vraag: ‘Ga jij het WK kijken?’ Hier zijn verschillende reacties uitgekomen, maar van de 2013 stemmers geeft tien procent aan dat ze alle wedstrijden kijken. Het grootste percentage is 54 procent. Zij geven aan dat ze alleen het WK gaan kijken als Nederland speelt. Meer dan de helft van onze lezers laat de leeuw dus niet in z’n hempie staan.
36 procent van de stemmers kijkt het WK niet. Dit heeft verschillende redenen. 22 procent kijkt het WK nooit, dus ook dit jaar niet. Toch laat ook een gedeelte het wereldkampioenschap links liggen uit protest, namelijk 14 procent.
Uit de poll concluderen we dat, ondanks alles wat er gebeurt in Qatar, onze lezers het WK blijven kijken. Maar welke reden zit hierachter? En wat zijn dan de redenen van de mensen die juist niet kijken?
Wel kijken
De grootste reden om het wel te kijken, is het nationalisme. Reacties zoals ‘Nederland staat daar en de spelers verdienen het dat wij kijken’ of ‘Ik kijk wel, want ik voel me weer heel nationalistisch. Net als bij het songfestival’, komen het meest voor.
Naast het gevoel dat we Nederland moeten supporten, vinden veel mensen het simpelweg leuk om te kijken. ‘Ik vind het spel alleen leuk, maar tegenwoordig draait het meer om geld’, ‘Is toch leuk!’ en ‘Ik kijk voor het voetbal. De sport is niet de schuldige. Dat is Qatar en de FIFA’ zijn een aantal reacties die jullie achterlaten.
Niet kijken
De meeste reacties gingen over het boycotten van het WK. Veel lezers geven aan dat ze dit inderdaad doen vanuit protest. Iemand reageert: ‘Uit principe kijk ik niet. Ik kan niet begrijpen waarom dit zoveel geld en levens moest kosten.’ Anderen reageren met: ‘Omdat het belachelijk voor woorden is dat het überhaupt doorgaat na alle drama’ en ‘Ik zou het hypocriet vinden om te kijken naar een toernooi waarvan ik het niet eens ben dat we meedoen’.
Een deel kijkt het WK niet vanwege de mensenrechtenschendingen in Qatar, maar anderen vinden voetbal ook gewoon niet leuk. ‘Mannenvoetbal interesseert me niet ‘ of ‘Ik snap niks van voetbal’, zijn redenen die jullie noemen.