Onderzoek van Zenjob toont aan dat 54 procent van de jongeren tussen 17 en 27 jaar uitbuiting of mishandeling ervaart op de werkvloer. Ook lijkt Gen Z regelmatig te worden gepest en gediscrimineerd op het werk.
En dat heeft invloed op de mentale gezondheid van jongeren.
Overwerken
Uitzendbureau Zenjob vroeg 3000 jongeren in Nederland, Duitsland en Engeland naar hun ervaringen op de werkvloer. Van de duizend Nederlandse jongeren liet 28 procent weten dat ze buitensporig veel moeten overwerken. In Engeland is dit 39 procent en in Duitsland zelfs 42 procent.
Discriminatie en pesten
Naast het overwerken ervaart 27 procent van de Nederlandse jongeren ook discriminatie op de werkvloer. In Engeland ligt dit getal nog hoger, namelijk 33 procent. Duitse Gen Z’ers ervaren dit minder, met 24 procent.
Ook geeft 28 procent van de Nederlandse respondenten toe dat ze gepest worden bij hun baan. Opvallend genoeg gebeurt dit in Engeland maar bij 5 procent, terwijl dit in Duitsland weer veel hoger ligt met 37 procent.
Opvallend
Frederik Fahning, medeoprichter en managing director van Zenjob, is verrast dat er zo veel negatieve ervaringen zijn met werken onder Gen Z. “Op dit gebied kan veel worden verbeterd. Er moet een veilig klimaat zijn om je uit te spreken over misstanden. Gen Z is goed opgeleid en niet op haar mondje gevallen. Deze kwaliteiten moeten bedrijven juist benutten”, stelt Fahning.
“Bovendien heeft Gen Z een goede positie op de arbeidsmarkt doordat er meer vacatures dan beschikbare werknemers zijn. Als je je niet prettig voelt op je werk, of als er weinig met je feedback wordt gedaan, is een nieuwe baan vrij gemakkelijk te vinden.”
Vieze klusjes
Naast de negatieve ervaringen op het werk heeft Zenjob ook gekeken naar de voorkeuren van jongeren voor verschillende banen. Nederlandse jongeren zouden liever voor zwaar fysiek werk kiezen dan voor ‘vies werk’. Maar liefst 58 procent doet liever inspannend werk dan dat ze bijvoorbeeld de wc’s moeten schoonmaken. De helft van de ondervraagde vrouwen zou als werk wel wc’s willen schoonmaken, van de mannen is dit maar 34 procent.