De Voorburgse Indy (23) is altijd in voor een spelletje, maar toen ze met haar familie een potje kaarten wilde spelen stoorde ze zich opeens enorm aan het traditionele ontwerp.
Dus bedacht ze een alternatief. “Ik ben klaar met deze subtiele vorm van ongelijkheid.”
Wat is er mis met het huidige kaartspel?
“Nou ja, ‘mis’, ik vind het niet meer van deze tijd. Ik legde op een dag een kaartspel uit aan mijn nichtjes en neefjes, toen ik mezelf afvroeg: wat zeg ik nou eigenlijk? Waarom is de heer meer waard dan de vrouw? En waarom is iedereen op de kaarten wit? In deze vorm wilde ik het niet uitleggen aan ze, ook niet als ik straks zelf kinderen heb. Ik stoorde me er opeens enorm aan.”
Een thema waar je je vaker mee bezighoudt.
“Ja. Ik studeer forensisch psychologie en lees daarom veel over racisme en seksisme. Direct racisme is echt een probleem, maar je hebt ook een subtiele vorm waar mensen zich helemaal niet bewust van zijn. Daar is het huidige kaartspel een goed voorbeeld van. Er wordt daarbij niet direct gezegd: deze personen zijn minder waard, maar je wordt wél beïnvloed.”
Dus moest er een alternatief komen?
“Absoluut, met dat spel wilde ik echt niet meer spelen. Toen ik googelde kwam ik er alleen achter dat er geen alternatief bestaat, dus besloot ik er zelf mee aan de slag te gaan. Ik verzin wel vaker spellen. Maar wat ís dan het alternatief, vroeg ik me af. Moet ik dan naast een koning óók een koningin maken? Of iets verzinnen met prinsen en prinsessen? Dat werd al snel ingewikkeld. Bovendien houd je dan nog steeds het probleem van ongelijkheid in stand en daar wilde ik juist van wegblijven. Uiteindelijk besloot ik voor goud, zilver en brons te gaan: dat kent iedereen, welke taal je ook spreekt, en heeft een goede hiërarchie.”
Inmiddels heb je al meer dan vijfhonderd pakjes verkocht.
“Klopt, maar er zijn wel wat versies aan vooraf gegaan. Ik stuitte allereerst op een website waar je zelf kaarten kan ontwerpen en bestelde vier pakjes voor mezelf. Daar speelde ik dan de hele zomer mee, terwijl ik steeds meer aanvragen kreeg: mijn volgende order bestond uit vijftig pakjes voor vrienden en familie. En toen ging het hard. Ik kreeg van alle kanten feedback en er ontstond een soort testgroep, van waaruit het huidige ontwerp is geboren. Inmiddels heb ik er daar inderdaad zo’n vijfhonderd van verkocht.”
Hoe zijn de reacties?
“Gemengd. Sommigen zijn positief en zeggen dat ze er nooit zo over hebben nagedacht maar het een goed idee vinden. Maar er zijn ook mensen die zeggen dat ik doorsla en die zich afvragen wat nog méér genderneutraal gaat worden. Maar als ik dan de kans krijg om met ze in gesprek te gaan en ze kan vertellen over deze subtiele vorm van ongelijkheid, dan raken ze soms nog wel eens overtuigd. Sommigen ook niet hoor, die willen dan alsnog het oorspronkelijke spel, maar dat is ook prima.”
Wat is je doel?
“Uiteindelijk wil ik graag in een camping- of spelletjeswinkel liggen, naast het traditionele spel. Die hoeft van mij niet verbannen te worden. Ik biedt gewoon een alternatief voor iedereen die daar, net als ik, behoefte aan heeft. Stiekem hoop ik natuurlijk wel dat ze dan voor mijn spel kiezen, zodat er een eind komt aan deze onterechte ongelijkheid.”
Je bestelt het kaartspel van Indy hier.