Discriminatie op basis van haarstijlen en texturen komt nog vaak voor op scholen én de werkvloer. De Amerikaanse ‘The CROWN Act’ wil daar een eind aan maken.
Amerikaanse 'The CROWN Act' wil een eind maken aan haardiscriminatie
De wet maakt het verboden om bruine en zwarte personen op basis van haarstijl of textuur te discrimineren.
The CROWN Act
In september 2020 werd The CROWN Act aangenomen door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Het landelijke Senaat moet de beslissing nog wel officieel maken. The CROWN Act is een wet die discriminatie van bruine en zwarte personen op basis van haarstijl of textuur op scholen en de werkvloer verbiedt.
In principe geldt de wet voor het hele land, maar het is aan lokale overheden om het ook daadwerkelijk door te voeren én te handhaven. Op maandag kondigde Connecticut aan dat de wet unaniem is aangenomen door de lokale overheid. Gouverneur Lamont van Connecticut reageerde via Twitter op het nieuws: “Deze maatregel is van cruciaal belang om te bouwen aan een gelijke samenleving, en ik kijk ernaar uit om de wet te ondertekenen in de komende dagen.”
Lees ook
Heb je kroeshaar of krullen? Dít zijn de do’s en don’t tijdens de lockdown én daarna
Een oordeel
CROWN is de afkorting voor ‘Create a Respectful and Open World for Natural Hair’. De term wordt ook vaak gebruikt voor het aanduiden van natuurlijk haar van zwarte mensen. Met de wet moet een veilige omgeving – op scholen en de werkvloer – worden gecreërd voor zwarte mensen die hun haar in natuurlijke staat of protective styles dragen. Denk aan braids, Bantu knots, of locs.
Het was Tammy Exum die de wet voordroeg. In een interview legt ze uit dat zwarte vrouwen vaak onderworpen worden aan kritische blikken als het aankomt op hun haar. “Wanneer je geen steil haar hebt en een zwarte of bruine huid, is het helaas méér dan ‘gewoon’ een kapsel. Het staat eerder gelijk aan (voor)oordelen. Terwijl ik het haar van mijn omgeving gewoon zie zoals het is. Een kapsel zegt niks over bekwaamheid, competenties of kennis.”
De Amerikaanse staat is pas de achtste staat die de wet daadwerkelijk aanneemt. Zij volgen na Virginia, Californië, New York, New Jersey, Maryland, Colorado en Washington. En dat terwijl er vijftig Amerikaanse staten zijn.