De 25-jarige Yecenia Morales Gómez is onlangs om het leven gekomen tijdens bungee jumping. Door een miscommunicatie sprong ze zonder koord.
Vrouw (25) overlijdt door miscommunicatie bij bungee jump: hoe veilig is deze extreme sport?
Door dit noodlottige ongeval vragen we ons af: hoe veilig is bungee jumping eigenlijk?
Bungee jumping
In de Colombiaanse stad Amagá, vlakbij Medellín, stond Yecenia (25) samen met een aantal andere deelnemers klaar om te bungee jumpen. Ze hoorde de instructeur ‘nu springen’ roepen en liet zich vallen. Helaas bleek de jonge advocate slechts het harnas aan te hebben en miste ze het koord dat haar weer omhoog zou trekken. Het startschot voor de sprong was vermoedelijk bedoeld voor de persoon naast haar, die wel volledig beschermd was.
Van verwarring is geen sprake, zegt het bedrijf die de jump organiseerde. ‘Er zou op dat moment niemand anders springen. We waren nog bezig met het optakelen van de vorige springer. Ons protocol schrijft voor dat pas daarna de volgende aan de beurt is. Dat was Yecenia,’ schrijft Sky Bungee Jumping op Instagram.
Uit onderzoek is gebleken dat de jonge vrouw tijdens haar val een hartstilstand kreeg en dat dit de oorzaak van haar dood was. Ze was al overleden voor ze de grond raakte.
Gevaarlijk
Dit is niet de eerste keer dat bungee jumping een fatale afloop heeft. Zo overleefde de Nederlandse Vera Mol (17) ook haar sprong niet. In 2015 waagde ze zich hieraan tijdens haar vakantie in Noord-Spanje.
Ondanks de gevaarlijke aard van de extreme sport is een fatale afloop zeldzaam. Uiteraard brengt een sprong risico’s met zich mee, maar volgens statistieken is de kans op overlijden tijdens het bungee jumpen 1 op 500.000. Om het in context te plaatsen: met autorijden is dat 1 op 20.000.
Lees ook
Maleisische vader maakt stampij door te bungeejumpen met piepjonge dochter
Ongevallen
Volgens Health Research Funding werden er tussen 1986 en 2002 achttien meldingen gedaan van een sprong met dodelijke afloop. Tussen 2015 en 2018 kwamen daar nog eens vijf bij. Dat betekent dat 1,15 persoon per jaar bungee jumping niet overleeft.
Tot en met 2017 is er één dodelijk slachtoffer gevallen bij een jump in Nederland. Sindsdien zijn er in Nederland geen fatale ongevallen meer gemeld.
Hoewel het dodental door bungee jumping niet snel oploopt, komt het wel vaker voor dat deelnemers (ernstige) verwondingen oplopen. Denk hierbij aan schaafwonden, blauwe plekken en striemen doordat de springer tijdens de val het touw raakt. Ook ontstaan er soms nek- en rugklachten door de enorme snelheid waarmee iemand op en neer deint aan het touw. Maar ook oogletsel wordt vaak gemeld. De snel toenemende druk in de ogen kan voor (tijdelijk) zichtverlies zorgen. Daarnaast wordt vaker gemeld dat deelnemers last krijgen van ooginfecties, vlekken zien en bloedingen.
Veiligheid
Als bungee jumpen nog op je bucketlist staat, zorg er dan voor dat jouw veiligheid op nummer één staat. Of je nu in Nederland of het buitenland de sprong waagt, zorg er altijd voor dat je een professioneel bedrijf kiest. Lees reviews van voormalig deelnemers en check of ze voldoen aan de veiligheidseisen.
Daarnaast is het ook belangrijk dat de apparatuur waar je mee springt betrouwbaar en veilig verklaard is. Check alles met het bedrijf dat de sprong organiseert. Sta je al in het harnas, vraag dan of de specialist nogmaals alles met je wil nalopen voor extra veiligheid. Vraag hen of én wanneer het touw getest is en hoe dicht je bij de grond komt.
Uiteindelijk gaat het natuurlijk om je leven.
Lees ook
Zus van Ilse (18) deed XTC en overleed: ‘We dachten dat ze fel antidrugs was’