Heb je na inspanning, het drinken van alcohol of bij snelle temperatuurverschillen knalrode wangen? Zie je kleine roodpaarse bloedvaatjes in je gezicht?
Reageer je snel op cosmetica en krijg je soms een brandend of prikkelend gevoel? En heb je misschien ook wel wat bultjes of puistjes? Dan is de kans groot dat jij rosacea hebt. Je bent niet de enige, want bijna een op de vijf vrouwen heeft hier last van.
Wist je trouwens dat mensen met rosacea ook vaker last hebben van migraine? Dat laten steeds meer onderzoeken zien. Voor mij vallen dingen nu in ieder geval op hun plek: ik heb al jaren rosaceaklachten én migraine. Die hoofdpijn heb ik helaas nog niet goed onder controle, maar mijn rosaceaklachten wel – op een enkele flare-up na dan.
Dit is mijn advies:
Begin met een goede, milde basisverzorging
Voor mensen met rosacea is het belangrijk om milde producten te gebruiken. Vermijd sowieso parfum en alcohol, en gebruik niet te veel nieuws tegelijk. Introduceer producten altijd geleidelijk en geef huidverzorging of medicatie écht de tijd om te werken.
Geen kwestie van even wat smeren of slikken
Wat je goed moet onthouden is dat het bij rosacea niet een kwestie is van even een paar weken smeren of een tabletje slikken. Dat geldt trouwens voor veel klachten, maar ik merk dat het mensen toch vaak verbaast. Het behandelen van de huid met rosacea is iets dat je moet blijven doen. Een goede, haalbare routine is daarom zó belangrijk. Leer je huid goed kennen, maar ook de rest van je lichaam, want rosacea speelt niet alleen aan de buitenkant. Maar daarover straks meer, eerst even terug naar die routine.
Wat is nu een goede routine?
Zorg dat je een fijne basis vindt voor je huid. Dat betekent een milde afspoelbare reiniger, een kalmerende en verzorgende crème én – ook belangrijk bij deze kwetsbare huid – een zonnebrandcrème. Met deze basis houdt je je huid redelijk rustig. Maar het liefst wil je je huid natuurlijk ook verbeteren. Dat kun je geleidelijk proberen met (fruit)zuren.
Ingrediënten waarbij ik goede resultaten zie
Welke producten moet je dan kiezen? Dat is echt persoonlijk. Wat bij de één voor een rustige en stralende huid zorgt, kan bij de ander misschien wel pukkeltjes geven. Zelf heb ik goede ervaringen met onder meer niacinamide, vitamine C en zoethoutwortelextract. Probeer dus producten te vinden met deze stoffen.
Een overgroei aan demodexmijten
Ook goed om vertellen, is dat ik bij rosaceaklachten in mijn kliniek vaak een overgroei van demodexmijten zie onder de microscoop (typisch hierbij is dat je dan vaak heel gevoelige en snel geïrriteerde ogen hebt). No worries, die ‘beestjes’ komen bij iedereen voor op de huid. Maar bij rosacea zie je soms een disbalans. Vaak schrijf ik hiertegen een recept voor. Daarnaast zie ik dat azelaïnezuur goed helpt om deze overgroei tegen te gaan, waarmee roodheid en bultjes verminderen.
Er zijn nog meer medicaties mogelijk bij rosacea, bijvoorbeeld antibiotica(crèmes) of een lage dosis isotretinoïne. Maar ook nu geldt: het is geen kwestie van one size fits all. Het is bij rosacea echt van belang om elke huid opnieuw te analyseren en dan een behandelplan te maken.
Kijk niet alleen naar de buitenkant
Als je last hebt van rosacea – maar dat geldt ook bijvoorbeeld bij acne – is het goed om ook eens verder te kijken dan alleen naar de buitenkant. Keer op keer wordt aangetoond dat darmproblemen vaker voorkomen bij mensen met rosacea. Het is een ingewikkeld verhaal, maar als het rommelt in jouw darmen, kan een hele cascade aan gebeurtenissen ervoor zorgen dat jouw lijf (en huid) heel heftig reageert op van alles en nog wat.
Dat kan dan ook weer invloed hebben op je hormoonhuishouding, met alle gevolgen van dien. Het is echt de moeite waard om hier eens naar te kijken, zeker omdat uit onderzoek is gebleken dat na behandeling van darmklachten vaak ook de huid opknapt. Heb je huidklachten én veel darmproblemen, laat dan een keer uitzoeken of er een onderliggende reden is voor jouw darmklachten.
Alles onder controle
Ik ben altijd al ontzettend blij wanneer ik iemand kan helpen rosacea gewoon eerst eens onder controle te krijgen. Dat betekent namelijk dat we samen een goede routine hebben kunnen opbouwen, waarbij opvlammingen van klachten zo min mogelijk meer voorkomen. En dat je beter snapt welke triggers voor problemen zorgen en hoe je die kunt bijsturen.
En dan is het zaak je verzorgingsplan te onderhouden en te zien waar je klachten kunt verbeteren. Zo doe ik het ook. En dat heeft me goed geholpen. Daar krijg ik in ieder geval geen hoofdpijn meer van…
Iedere week op zondag om 14.00 lees je op LINDA.nl de nieuwste ‘Huidwijzer’ van Jetske Ultee.
Lees ook
Jetske Ultee zet de beste smeertips op een rij: ‘Zonnebrandcrème is de allerbeste antirimpelcrème’