Een kwallenbeet of flauwte door de hitte: ook tijdens je vakantie kun je ziek worden of gewond raken. Dit zijn voorkom- en behandeltips van de meest voorkomende vakantiekwalen.
Maakt de vakantie nét wat veiliger.
Een kwallenbeet of flauwte door de hitte: ook tijdens je vakantie kun je ziek worden of gewond raken. Dit zijn voorkom- en behandeltips van de meest voorkomende vakantiekwalen.
Maakt de vakantie nét wat veiliger.
Natuurlijk hoef je niet ziek worden op vakantie, maar het is wel slim om vooraf even stil te staan bij wat er kan gebeuren en wat je kunt doen om klachten te voorkomen.
“We willen mensen natuurlijk niet bang maken, maar meer even bijbrengen: ‘hoe zat het ook alweer?'”, vertelt Cees van Romburgh, specialist EHBO richtlijnen van het Rode Kruis. “Ga je op vakantie naar het buitenland? Dan is het handig om van tevoren te checken waar je wat kunt vinden. Drogisterijen zijn in veel landen makkelijk te spotten, maar het is wel zo handig om dat soort praktische dingen alvast op je radar te hebben.”
Het kan in sommige vakantielanden erg warm worden. En vergis je niet, ook in Nederland kunnen de temperaturen hoog oplopen. Volgens Van Romburgh is hitte een grote boosdoener tijdens de vakantie. “Mensen onderschatten echt hoe warm de zon is: je kunt zó snel verbranden.”
Ga daarom bijtijds uit de zon en draag bedekkende en luchtige kleding als bescherming tegen zonverbranding. Je kunt op je telefoon opzoeken wanneer de UV-straling het sterkst is. Zoek wanneer je je niet lekker voelt ook direct de schaduw of koelte op.
Heb je te warme kleding aan? Trek het meteen uit. Drink wat verkoelends – en nee, geen alcohol. In het geval dat iemand echt suf wordt of niet meer aanspreekbaar is, bel je 112.
Tekenbeten komen steeds vaker voor, waarschuwt Van Romburgh. Tijdens een wandeling door het bos of in de bergen loop je al snel risico.
Ben je gebeten door een teek? Verwijder deze dan zo snel mogelijk met een puntige pincet of een tekenverwijderaar. Gebruik nooit je vingers en probeer de teek ook niet te verdoven met ontsmettingsmiddel of hitte, dat vergroot juist het risico op een infectie. Maak de wond na het verwijderen van de teek direct schoon met water en eventueel wat zeep of ontsmettingsmiddel.
Zie je je huid veranderen na de tekenbeet? Neem dan contact op met een huisarts.
Ga je op vakantie naar het buitenland? Let dan goed op wat je eet en drinkt, en wees scherp op onhygiënische situaties.
Word je toch ziek? Blijf voldoende drinken en probeer wat te eten – als dat kan. ORS (oral rehydration solution, verkrijgbaar bij de drogist) helpt enorm om uitdroging te voorkomen, maar met water verdund appelsap of sportdrank werken ook goed.
Houdt de diarree langer dan een paar dagen aan, of zie je bloed, slijm of krijg je koorts? Neem dan contact op met een huisarts. Gebruik antibiotica alleen op doktersadvies.
Sommige vakanties vereisen nu eenmaal lange vluchten, tijdsverschil en een compleet ander dieet. Zeker vrouwen krijgen hierdoor soms last van verstopping. Wat is hierbij belangrijk? Veel water blijven drinken, minstens anderhalf à twee liter per dag. In het geval van warm weer, is nog meer aan te raden.
Blijf verder in beweging – hoe verleidelijk dat strandbed ook is. Een stuk wandelen, even zwemmen of gewoon wat rondlopen helpt de stoelgang op gang te houden. Ook vezelrijke voeding doet wonderen: denk aan pruimen, vijgen of volkoren producten.
En lukt het echt niet? Dan kun je altijd een medisch hulpmiddel, zoals een laxeermiddel, gebruiken – maar het liefst pas als bovenstaande maatregelen niet helpen.
In het buitenland, maar ook in Nederland zijn ze te vinden: kwallen. Mocht je nu gebeten worden door een kwal, spoel zo snel mogelijk de huid met (zee)water en probeer mogelijke netelcellen van de huid te verwijderen.
Best fijn om te weten: je hoeft dus niet met je eigen (of andermans) urine in de weer. Een middel tegen de jeuk van de drogist kan al enorm helpen.
In sommige vakantielanden kunnen kwallenbeten ook echt gevaarlijk zijn. Word je ziek na de beet? Zoek dan onmiddellijk medische hulp.
Een ongeluk zit nou eenmaal in klein hoekje. Je kunt tijdens het barbecueën of in de caravankeuken je verbranden en een brandwond oplopen. Bij brandwonden is het erg belangrijk om meteen te koelen: houd de verbrande plek onder de kraan met lauw (en stromend) kraanwater.
Verwijder direct kleding en sieraden, als die in de weg zitten, om verbranding te koelen. Koel tenminste tien tot twintig minuten. Is de brandwond echt ernstig of uitgebreid? Bel dan 112 en dek de plek na het koelen af met plastic huishoudfolie.
Ook vervelend: je bent aan het lunchen op het strand en een wesp steekt je. Het heeft geen zin om het gif uit de huid te zuigen, ook niet met een speciaal pompje. Als een bij je steekt, verwijder dan de angel door hem van onderaf omhoog te drukken. Het is wel belangrijk om de wond goed schoon te maken om infecties te voorkomen. Ben je in de mond gestoken of krijg je een allergische reactie: bel direct 112.
Het Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers ook voor hitte, bosbranden en extreme regen. Tips daarover vind je hier.
Het beste van LINDA. direct in je mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.